Kanta-Häme

Valtuusto vaihtoi lukion paikaksi Poltinahon

Odotetusti kaupunginvaltuusto paheksui jonkin verran sitä, että se joutui viime marraskuussa päättämään lukioratkaisusta vajain tiedoin.

Nyt valtuusto päätti asiasta uudelleen. Tällä kertaa Kaurialan ja Lyseon lukiot päätettiin yksimielisesti sijoittaa ammattiopisto Tavastian kampukselle Poltinaholle.

Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaloinen (kok.) uskoo, että ratkaisu on hyvä.

Hänen mukaansa sillä saavutetaan synergiaa muun muassa opiskelijoiden terveydenhuollossa, ruokailussa ja liikunnassa, koska tilat ja palvelut ovat yhteiset.

Liikenne pitää Kaloisen mukaan suunnitella erittäin hyvin, sillä samalla kampuksella Hattelmalantien molemmin puolin opiskelee muutaman vuoden kuluttua jopa 3 000 nuorta.

– Koko hankkeen suunnittelu on iso prosessi. Tärkeintä on, ettemme unohda itse opiskelijaa, kun kampusta rakennetaan.

Marraskuussa valtuusto päätti kahden äänestyksen jälkeen sijoittaa lukiot Hamkilta vapautuneisiin tiloihin Myllymäkeen. Tuolloin esitys Tavastian kampuksesta ei tullut valtuustoon asti.

– Lasten ja nuorten lautakunta käsitteli sitä, mutta vaihtoehtoa pidettiin kalliina. Tämä on kuitenkin hyvä ratkaisu, muistutti lanulassa istuva valtuutettu Irma Taavela (vas.).

Asia muuttui, kun ammattiopisto Tavastia teetti selvityksen tilantarpeestaan. Sen mukaan Tavastian kampukselta voidaan vapauttaa ns. kaupan ja hallinnon rakennus lukiolle. Lisäksi tarvitaan uudisrakennus, muttei niin suurta kuin marraskuussa luultiin.

Tavastia on teettänyt kustannusvertailut Myllymäen ja Poltinahon vaihtoehdoista. Molempien hinnaksi tulee Tavastian näkökulmasta hieman yli 20 miljoonaa.

Tilapakettiin kuuluu myös sosiaali- ja terveysalan uudisrakennus.

Hämeenlinnan kaupunki on rajannut lukioratkaisun hinnaksi noin 8 miljoonaa. Se maksaa lukiotilat Tavastialle, jonka alaisuudessa lukioliikelaitos toimi.

Tiedot tästä vaihtoehdosta tulivat vasta joulun alla. Siitä monet valtuutetut olivat happamia. Kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki kuvaili ratkaisua siedettäväksi.

– Näin päättäjänä tuntee kuitenkin itsensä pelleksi.

Keskustan Antti Leinikka oli eri mieltä.

– Jos virkamiehen tietoon tulee myöhemmin parempi vaihtoehto, kyllä hänen on vietävä sitä eteenpäin päättäjille.

Näin suuressa kokonaisuudessa opiskelijoiden yksilöllisyys tulee Helena Lehkosen (kok.) mielestä ottaa erityisesti huomioon.

Hän muistutti, että myös turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota näin suurella kampuksella.

Keskustelua käytiin myös siitä, mitä Myllymäen tiloille pitäisi tehdä. Kaloinen esitti työryhmää miettimään sitä. Lehkosen mielestä vanhat rakennukset voi purkaa ja rakentaa kerrostaloja tilalle. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020