Kanta-Häme

Valtuusto ylisti uutta kouluverkkoa

Hämeenlinnan valtuusto onnitteli vuolaasti lasten ja nuorten lautakuntaa ja toisiaan siunatessaan maanantai-iltana yksimielisesti Hämeenlinnan uuden lasten ja nuorten palveluverkon.

Sen mukaisesti Lyseon yläkoulu lakkautetaan ja Nummen koulun tilalle rakennetaan yhtenäiskoulu. Lisäksi Myllymäen, Ortelan ja Luolajan koulut muutetaan pienten lasten alakouluiksi sekä päiväkodeiksi.

Ratkaisu oli selvästi valtuutettujen mieleen, sillä kukaan ei käyttänyt kokouksessa puheenvuoroa sen arvostelemiseen. Sen sijaan kiitoksia sateli suorastaan poikkeuksellisen paljon.

– Tämä oli hyvä esimerkki siitä, miten kokonainen lautakunta yli puoluerajojen pystyy tekemään itsenäisen ratkaisun, joka ei noudata sitä ilmeisintä vaihtoehtoa, Kari Ilkkala (ps.) toteaa.

Ei älyttömyyksille

Teija Arvidsson (kd.) oli samoilla linjoilla antaessaan lasten ja nuorten lautakunnalle kymmenen pistettä ja papukaijamerkin hyvästä työstä.

– Lautakunnassa on asiantuntijuutta ja rohkeutta tehdä omia, ennakkoluulottomia ratkaisuja huolimatta varsin vahvasta virkamiesvalmistelusta, Arvidsson sanoo.

Lautakunnan puheenjohtaja Satu Aaltonen (sd.) kertoi kouluverkkopäätöksen syntyneen ratkaisukeskeisesti ja hyvässä yhteishengessä. Valtuustossa kehujen seassa oli tulkittavissa myös pieniä piikkejä puolin ja toisin.

– Jos jotain täytyy käyttää poliittisina lyömäaseina, niin hyvä, että merkityksettömiä asioita, eikä näitä päätöksiä, joilla on kauaskantoisia seurauksia, kommentoi koulupäätöstä valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Hannu Kärpänen (kesk.) kehotti olemaan vetämättä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä valtuutettujen harvinaisen yksimielisestä tahtotilasta. Hänen mukaansa sopu kouluasioissa ei tarkoita, että Pro-koalitio kannattaa jatkossa myös ”kaikkia älyttömiä hankkeita”.

– Ette saa minua hyväksymään kelluvia taloja, vaikka koulujen rakentamista kannatankin!

Kaikesta ei tehdä tiedotussotaa

Valtuusto päätti myös käynnistää Nummen yhtenäiskouluhankkeen niin sanottuna elinkaarihankkeena, jonka toteuttajana voi ulkopuolisen tahon sijaan olla myös kaupunki itse.

Johannes Koskinen (sd.) kertoi kaupunkivetoisen mallin nousseen kaupunginhallituksessa yhdeksi vaihtoehdoksi muiden rinnalla pitkän keskustelun ja parran pärinän jälkeen.

– Toivottavasti tämä hanke sujuu onnellisten tähtien alla, eikä kaikesta tehdä tiedotussotaa, Koskinen sanoo.

Lulu Ranne (ps.) muistutti, että Nummen koulun maksaa rahoitusmallista ja toteutustavasta riippumatta viime kädessä Hämeenlinnan kaupunki.

– Tuskinpa tähän löytyy mitään ulkopuolisia investoreja, Ranne arvioi.

Liikelaitoksesta äänestettiin

Täysin ilman äänestyksiä kokous ei kuitenkaan sujunut. Valtuutettu Heidi Sulander (ps.) äänestytti valtuustoa terveyskeskusliikelaitoksen kohtalosta.

Hänen mukaansa liikelaitoksen lakkauttaminen on jo nyt näkynyt osaavien työntekijöiden pakona, mikä ei edistä terveyspalvelujen kehittämistä.

– Olen erittäin pahoillani, että liikelaitoksen johtaja lähtee pois Hämeenlinnasta ja osaaminen siirtyy Helsinkiin, jossa häntä osataan paremmin arvostaa, Sulander harmittelee.

Hän esitti liikelaitoksen säilyttämistä muun muassa Ritva Oinosen (vas.) ja Irmeli Lehtosen (kd.) kannattamana. Liikelaitos päätettiin kuitenkin lakkauttaa äänin 42–17. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic