Kanta-Häme

Valtuusto yritti vielä pientä viilausta keskustavisioon

Kaupunginvaltuutetut innostuivat joukolla tekemään pieniä muutosehdotuksia keskustavisioon. Vaikutti siltä, että ainakin osassa äänestyksistä valtuutetut olivat aikalailla pihalla, mitä äänestettiin.

Lopputulos oli kuitenkin se, että keskustavisio hyväksyttiin kaupunginhallituksen esittämässä muodossa. Ainoa muutos, joka tehtiin, koski luonnollisesti pysäköintiä.

Eri pysäköintilaitosvaihtoehtojen rahoituskuviot selvitetään ja laaditaan kannattavuuslaskelmat. Kaupunginhallitus kaavaili, että tämä tapahtuisi jo vuoden loppuun mennessä.

Tarja Filatov (sd.) tarjosi Kaija-Leena Savijoen (kok.) kannattamana kahden kuukauden jatkoaikaa helmikuun loppuun asti. Se tuli lopulta valtuuston päätökseksi.

Perusteluna on se, että ensin täytyy selvittää, kuinka uusi Goodmanin kauppakeskus vaikuttaa pysäköintiin ja liikennevirtoihin.

Monia olisi halunnut tuota jatkoaikaa esimerkiksi toukokuulle tai vaikkapa koko ensi vuodeksi. Äänestyksissä nämä vaihtoehdot kuitenkin hävisivät.

Katse liian lähelle

Monet, esimerkiksi Kylli Kylliäinen (kd.) ja Teija Arvidsson (kd.) epäilivät vision kasvuennusteita huomattavan ylimitoitetuiksi. Siinä ennustetaan keskustan asukasluvun kasvavan noin 7 000 asukkaalla vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tietäisi noin 500 kasvuvauhtia vuosittain koko kaupungin alueella, kun nyt kasvu on noin 100 asukasta vuosittain.

Tämä sai kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.) melkein korottamaan ääntään, kun hän painotti, että kyse on visiosta, tavoitteesta, joka ulottuu yli 15 vuoden päähän.

– Liian usein katsomme liian lähelle. Tällaisina aikoina tarvitaan eteenpäin katsomista.

Kaija-Leena Savijoki komppasi ja harmitteli, että pysäköinti saa aina niin paljon painoa, kun keskustellaan keskustan kehittämisestä. Kuitenkin keskustavisio on pääosin muuta, asumista ja liikkumista jalan tai polkupyörällä.

Kari Ilkkala (ps.) kuittasi, että kun ajatellaan riittävän paljon eteenpäin, esimerkiksi 30 vuotta, keskustan pitäisi olla autoton, eikä parkkihalleja tarvita.

Kohtuuhintaisia asuntoja

Kylli Kylliäinen halusi lisätä omaksi puumerkikseen keskustavisioon, että tarjolla pitää olla myös kohtuuhintaisia asuntoja.

– Kaupunkistrategiassa siitä sovittiin, mutta nyt se ei näy täällä mitenkään.

Irma Taavela (vas.) ja monet muut kannattivat lisäystä.

Toisten mielestä se, että Engelinrantaan tulee monipuolinen, erilaisia asumismuotoja sisältävä asuntokanta, tarkoittaa myös kohtuuhintaisia asuntoja.

Asiasta äänestettiin ja tässäkin kaupunginhallitus veti pitemmän korren äänin 35-24. (HäSa)