fbpx
Kanta-Häme

Valtuustoaloite esittää Liinalammen kunnostamista

Liinalammin laituri syksyllä 2015.

Liinalampi on turenkilaisten kesäkeidas, mutta varsinkaan kuluneena kesänä keidas ei ole ollut hyvässä kunnossa.

Siksi sosiaalidemokraatit jättivät maanantaina valtuustoaloitteen lammen kunnostamiseksi.

Ongelmana ovat vesilinnut ja erityisesti niiden ulosteet, jotka sotkevat laiturit.

– Sorsia on ollut laitureilla yli sata kerrallaan, sanoi aloitteen jättänyt Reijo Löytynoja (sd.).

Lisäksi Liinalammen rantavedet ovat rehevöityneet. Rehevöitymisestä on merkkejä uimalaiturin vieressä, lasten uimarannassa ja jopa uimapaikan allasalueella.

Demareiden aloitteessa esitetäänkin, että vähintään uimarannan puoleiset ranta-alueet niitetään tai ruopataan ennen seuraavan kesäuintikauden alkua.

Lisäksi pitäisi selvittää, millä keinoilla vesilintujen pääsy laitureille voitaisiin estää. Ulosteet pitäisi poistaa laitureilta ja laitureiden säännöllistä pesua lisätä.

Aloitteessa ehdotetaan näitä toimia varten määrärahaa kunnan ensi vuoden budjettiin.

Maanantainen valtuuston kokous oli lyhyt ja ytimekäs. Päätettävää ei ollut kovin paljon.

Tekniseen lautakuntaan valtuusto valitsi uuden jäsenen ja puheenjohtajan Pia Nylundin (sd.) tilalle, koska Nylund on valittu kunnanhallitukseen. Uudeksi teklan jäseneksi valittiin entinen demarivaltuutettu Pirjo Alijärvi ja puheenjohtajaksi valittiin Tomi Lindstén.

Valtuusto käsitteli Mirja Pöhön (kd.) viime keväänä jättämän valtuustoaloitteen, jossa esitettiin, että kunta selvittäisi, onko sillä mahdollisuutta evätä Piilonsuolle suunniteltu jätteenkäsittelyalueen perustaminen. Lisäksi Pöhö esitti, että hankkeen takia tehtäisiin lapsivaikutusten arviointi.

Aloitetta on käsitelty ympäristölautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Hankkeen epääminen ei ole mahdollista, mikäli hanke täyttää ympäristöluvan ehdot. Ympäristölupa-asia ei ole vielä vireillä.

Ely-keskus harkitsee parhaillaan, onko aiheellista arvioida ympärivaikutukset. Jos on, tämä yva-menettely tehdään ennen ympäristöluvan käsittelyä.

Hankkeessa on kyse siitä, että pälkäneläinen yritys Humuspehtoori oy kompostoisi eläinten lantaa ja metsäteollisuuden kuitulietettä maanparannusaineeksi. Se tehtäisiin Piilonsuolla, joka on entistä turpeennostoaluetta Tervakosken lähellä. Ympäristölautakunnan vastauksessa todetaan, että tällainen toiminta on sinällään perusteltua.

Kunnanhallitus kuitenkin lämpeni sille ehdotukselle, että liikenteen osalta tehtäisiin lapsivaikutusten arviointi.

Piilonsuosta käytettiin valtuustossa vain yksi puheenvuoro. Aloitteen tekijä Mirja Pöhö nosti esiin tieasian.

– Tielinjaukset eivät kuulu kunnalle, mutta toivoisin, että kunnan virkamiehet voisivat vaikuttaa siihen, että tielinjaus alueelle tehtäisiin 130-tieltä eikä kylätieltä. Näin harmit minimoitaisiin, ja se olisi eduksi yrittäjällekin, Pöhö sanoi.

Alueella on tehty tietoimitus, ja siitä on annettu välipäätös, josta on valitettu. HäSa

Menot