Kanta-Häme

Valtuustoanalyysi: Alkajaisiksi anteeksipyyntö ja hiljainen hetki

Hämeenlinnan valtuusto siirtyi tällä viikolla monessa mielessä uuteen aikaan.

Sari Myllykangas (sd.) aloitti valtuuston puheenjohtajana varmalla otteella.

Jo sitä ennen kuitenkin valtuutettu Martti Töttölä (vihr.) oli oikein puhujanpöntöstä pyytänyt anteeksi edellisessä kokouksessa pitämäänsä puhetta.

– Tunteita ei pitäisi sotkea politiikkaan, oli kyseessä pääministeri tai tällainen tavallinen rivivaltuutettu. Päätettiinpä Terrafamesta tai liikunta- ja kulttuuripoliittisesta ohjelmasta.

Töttölä pahoitteli syvästi aiheuttamansa mielipahaa ja pyysi vilpittömästi anteeksi tilaajajohtaja Markku Rimpelältä ja hänen tiimiltään.

Rimpelä on kokenut Töttölän puheenvuoron loukkaavaksi ja uhkaavaksi. Hän myös paheksui sitä, että valtuusto nauroi puheelle. Myös tuolloinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) totesi, että nyt mentiin aivan niillä rajoilla, mitä valtuustossa voi sanoa.

Alkaisikohan tästä uusi poliittinen kulttuuri? Jos joskus käydään ylikierroksilla ja käyttäydytään harkitsemattomasti, voi nöyrtyä pyytämään julkisesti anteeksi.

Kaikkea ei tarvitse viedä poliisitutkintaan. Saattaisi paikallinen poliisi ainakin arvostaa tätä.

Keskiviikon kokous alkoi surullisesti hiljaisella hetkellä.

Se pidettiin Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Wilén-Jäppisen muistoksi ja myös kahden samassa ampumavälikohtauksessa kuolleen toimittajan.

Valtuusto äänesti kolmesti, mutta se ei aiheuttanut muutoksia alkuperäisiin päätösehdotuksiin.

Kastellissa pystyy maksamaan vielä kaupungin laskuja suoraan ilman lisäveloitusta.

Nyt on tarkoitus ohjata ihmisiä maksamaan verkossa. Ehdotus oli, että jokaisesta laskusta peritään 5 euron lisäveloitus.

Irmeli Lehtonen (kd.) muistutti, että läheskään kaikki eivät hallitse digitaitoja, eikä heillä ole tietokoneita. Hän ehdotti, että maksaminen pysyy ilmaisena.

Pentti Nyholm (sd.) muistutti, että Kastellissa saa viikoittain ohjausta ja apua verkkoasiointiin, joten sen ei pitäisi olla ongelma.

Äänestyksessä päädyttiin äänin 39-20 maksullisuutteen. Vastaan olivat KD:n ja vasemmistoliiton lisäksi persut sekä pari vihreää ja kepulaista.

Kaikki ovat yhtä mieltä Asemanrannan alueen tärkeydestä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistutti, että harvalla kaupungilla on mahdollisuus kaavoittaa asuinalue aseman viereen, keskelle kaupunkia ja järven rannalle.

Silti törmättiin siihen, että kaupunkia pitäisi rakentaa, mutta talot eivät saisi olla korkeita, eivätkä ne saisi näkyä mihinkään.

Mihin niitä korkeita taloja rakennettaisiin, jos ei kaupungin ydinkeskustaan?

Kaavaan myös yritettiin asioita, jotka eivät sinne kuulu, kuten vuokra-asuntojen määrästä päättäminen.

Kaavaesitys hyväksyttiin äänin 51-7.

Monet valtuutetut evästivät päätöstä toiveella, ettei tästä kaavasta valitettaisi.

Illan viimeinen äänestys taisi olla jonkinlainen vaalikampanjan aloitus.

Pysäköintivirhemaksua esitettiin nostettavaksi 45 eurosta 55 euroon.

Jukka Sorvarin (kesk.) mukaan Hämeenlinnaa ei voi verrata pääkaupunkiseutuun, Turkuun tai Ouluun, joissa virhemaksu on tätä luokkaa.

Hän esitti vitosen korotusta eli 50 euroa. Hannu Kärpänen (kesk.) kannatti ja tunnusti kaupunginhallituksessa epähuomiossa hyväksyneensä korkeamman esityksen. Äänin 45-14 päädyttiin silti 55 euron parkkisakkoon.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic