Kanta-Häme

Valtuustoanalyysi: Raatihuoneella kilisivät kulkuset etuajassa, muuten oltiin paljon menneessä

Valtuusto ei palauttanut selvitystä Kaivoparkin laajennuksesta uuteen valmisteluun, vaikka taas kuultiin näkemys, että toriparkin aika meni jo. Linja-autoasemaa ehdotettiin siirrettäväksi länteen, mutta uusi asemakaava hyväksyttiin.
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous maanantai-iltana alkoi raikuvalla joululaululla. Kuva: Riku Hasari

Vanha kunnon Kilisee, kilisee kulkunen -jouluralli raikui kaupunginvaltuuston maanantai-illan kokouksessa ihan mallikkaasti.Vain kokous esityslistoineen oli melkoinen sekametelisoppa.

Kuulija joutui miettimään, minkähänlaisesta tiu´usta valtuutetut ajan katsovat. Niin usein tuntui, että nyt puhutaan asiasta, josta olisi pitänyt puhua ja päättää jo aika paljon aikaisemmin.

 

Oikeastaan menneet on menneitä -teeman viritti valtuutetuista Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.), kun käsiteltiin hänen valtuustoaloitettaan selvityksen tekemisestä Kaivoparkin laajentamisesta, toriparkin vaihtoehtona.

– Jos rakennamme kalliin toriparkin, se edustaa mennyttä maailmaa. Olemme kymmenen vuotta myöhässä, hän sanoi.

Tuota ”aika meni jo” -näkemystähän valtuustossa on toisteltu koko syksy jokaisessa kokouksessa, jossa toriparkista on puhuttu. Eli jokaisessa kokouksessa.

Uutta oli, että Ojansuu-Kaunisto vaati kaupunkia käyttämään konsultteina tulevaisuudentutkijoita sen sijaan, että vain kopioidaan muidenkin kaupunkien käyttämien konsulttien malleja. Hän esitti Kaivoparkki-selvityksen palauttamista valmisteluun.

Esitys sai kannatusta pienten valtuustoryhmien edustajilta, mutta äänin 34–17 selvitys katsottiin loppuun käsitellyksi. Selvitetty mikä selvitetty. Tulevaisuudentutkijoilta voitaneen kysyä jotain sitten, kun päätös toriparkista on huhtikuussa vihdoin tehty, suuntaan tai toiseen.

 

Keskustelu linja-autoaseman korttelin uudesta asemakaavasta kääntyi myös peruutuspeiliin katsomiseksi.

Timo Kaunisto (kesk.) kertoi harkinneensa ponsiesityksen tekemistä siitä, voisiko aseman sittenkin siirtää Kaivoparkin yhteyteen. Linja-autojen lyhin reitti kun ei vastaisuudessakaan kulje Rantatorin kautta.

Pontta Kaunisto ei tehnyt, vaan totesi itsekin ajan ajaneen ajatuksesta hiukan ohi.  Hän kuitenkin esitti ponnekkaasti, että asiaa vielä harkittaisiin ja sai tukea Helena Lehkoselta (kok.) ja Irmeli Lehtoselta (kd.).

– Hyviä ideoita, mutta aika myöhässä tulevat tänne valtuustosaliin, kuittasi Lulu Ranne (ps.). Siirtoajatuksen Ranne tosin katsoi tukevan omaa esitystään kaavaehdotuksen palauttamisesta valmisteluun.

Korttelin suunnittelukilpailun voittanut rakennusyhtiöhän ei ole vieläkään allekirjoittanut rakentamissopimusta kaupungin kanssa, eikä Lehto Groupin taloustilanne ole kaksinen.

Äänin 39–12 kaavan hyväksymiskäsittelyä jatkettiin ja kaava lopulta hyväksyttiin.

Sitä ennen piti kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) lähes tavakseen tulleen yhden, tuskastuneen oloisen puheenvuoron.

– Ajatus linja-autoaseman siirrosta keskustan länsipuolelle on kuultu aika usein. Minne sinne? Vesala kysyi ja muistutti Kaivokadun yksisuuntaisuudesta sekä Lahden ja Turun linjojen tarpeista.

 

Menneeseen kääntyivät myös puheet kristillisten valtuustoaloitteesta, jossa penättiin siistimpää kaupunkia.

Antti Leinikka (kesk.) kyseli pitäisikö kaupungin järjestyssäännöt saada uudelleen käyttöön. Teppo Turja (ps.) halusi selvittää mitä mahdollisuuksia kaupungilla olisi vaikuttaa roskaajiin säädöspohjaisesti.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo puhdisti pöydän juristin luudalla: järjestyslaki kumosi järjestyssäännöt. Sillä siisti.

 

Totuuden nimessä on sanottava, että kyllä valtuusto osoitti myös kiitettävää tulevaisuustietoisuutta.

Keskinäisen kehun kerho oli aivan oikeutettu, kun valtuutetut kilvan ylistivät päätöstä tarjota päiväkotien ja koulujen ryhmille maksuttomat bussikyydit.

Uudistus toteutuu ensi kesänä.

Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) nousi lopuksi puhujapönttöön pitämään perinteistä nuijanheiluttajan joulusaarnaa.

Hän ei kuitenkaan saarnannut vaan luki sadun, hämeenlinnalaisen lapsen kirjoittaman sadun.

– Pidetään huolta lapsista! Myllykangas päätti puheensa ja samalla kokouksen.

 

Lue myös: Aurinkoroskikset ja Kaivoparkki Hämeenlinnan valtuuston näpeissä tänään (9.12.2019)

Päivän lehti

29.1.2020