Kanta-Häme

Valtuustokausi pyörähti sopuisasti käyntiin Riihimäellä

Uuden valtuuston ensimmäinen kokous onnistuttiin viemään läpi ilman yhtään äänestystä Riihimäellä.

Luottamuspaikkojen täyttäminen sujui lähes läpihuutojuttuna. Vain Kuntapäivien edustajiston nimittäminen vaati viiden minuutin tauon. Muuten valtuustoryhmien ennalta neuvottelemat esitykset hyväksyttiin sellaisenaan.

Luottamustehtävien jako vei valtaosan kahden tunnin kokouksesta, jossa kuitenkin käsiteltiin myös Mäkikujan perhekodin rakentamisen aikaistaminen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpideohjelma tavoitteineen.

Budjettikuri sai risuja

Vihreiden Sari Jokinen arvosteli kirpeästi Mäkikodin perhekodin suunnittelun aikaistamista vuodelle 2013. Rakentamista aikaistetaan vuodesta 2014, koska noin 2,2 miljoonan euron hankkeeseen on saatu valtionosuutta 500 000 euroa.

– Aluehallintoviraston päätös puolen miljoonan euron valtionosuuden myöntämisestä ei voinut tulla yllätyksenä. Siitä saatiin tieto yhtä päivää myöhemmin, kun valtuusto oli lyönyt lukkoon tämän vuoden budjetin. Nyt päätämme jo ensimmäisestä isosta ylityksestä investointiohjelmaan, ihmetteli Sari Jokinen.

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen vakuutti, ettei valtionosuudesta ollut tietoa ennakkoon. Samoin totesi perusturvalautakunnan puheenjohtajaksi valittu Janne Yrjölä (vas.), joka muistutti valtionosuuksien saamisen rakennushankkeisiin olevan kiven takana.

Sote-paperille kehuja

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpideohjelma sai lähes varauksetonta kiitosta, joskin Mikko Lund (sd.) peräänkuulutti säästöjen toteuttamiseen konkreettisia keinoja.

Kokoomuksen Sirkka Ojaniemi totesi, että ohjelmaan on koottu kaikki jo tehdyt ja aloitetut uudistustoimenpiteet, joiden toteuttamista pitää ehdottomasti jatkaa.

Vasemmiston uunituore valtuutettu Terhi Mäntymaa kiitti paperia työntekijöiden näkökulmasta ja toivoi, ettei ohjelma jää mappiin.

– Ei riitä, että potilaan vuode nimetään toisella tavalla eli laitospaikka muutetaan palveluasumiseksi. On lisättävä merkittävästi kotihoidon osuutta, Mäntymaa totesi.

Janne Yrjölä oli vähällä äänestyttää ohjelman takaisin valmisteltavaksi, jotta perusturvalautakunta ja Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän hallitus olisivat päässeet tutkimaan paperia.

Neuvottelutauon jälkeen Yrjölä veti esityksensä pois. Toimenpideohjelmaa lähdetään toteuttamaan. Valtuusto edellyttää, että perusturvalautakunta ja kuntayhtymä seuraavat toteuttamista. Toteutumisesta raportoidaan ensimmäisen kerran jo kesäkuussa. (HäSa)

Mainos