Kanta-Häme

Valtuuston jälkipyykki: Yleisö näytti toriparkille punaista, mutta valtuuston enemmistö vihreää

Lehteriyleisö oli varautunut äänestämään punaisilla lapuilla. Vihreitä heillä ei ollut jaossa. Kuva: Hanna Antila-Andersson

Ei ole ennen nähty, että Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokousta valvoo turvamies. Näin oli, vaikka käsiteltävänä ei edes ollut varsinainen toriparkin rakentamispäätös.

Hyytävässä kelissä järjestetystä mielenosoituksesta osa osanottajista siirtyi seuraamaan valtuuston kokousta. Häiriötä yleisö ei aiheuttanut, mitä nyt taputti hanketta vastustaneille puheenvuoroille.

Pääosin ikäihmisistä koostunutta yleisöä oli sen verran, että paikalle yrittänyt koululuokka jouduttiin ohjaamaan sivuhuoneeseen seuraamaan kokousta näytöltä. Harmi, sillä heille olisi ollut hyötyä päästä autenttiseen tilanteeseen salin puolelle.

 

Lue myös: Video: Viima puri toriparkin vastustajia – Toistasataa saapui mielenosoitukseen (28.1.2019)

 

Mitään uutta lähes 2,5 tunnin pituinen keskustelu toriparkista ei tuonut. Vastustajat toistivat lukuisia kertoja lausuttuja asioita hankkeen kalleudesta ja siitä, että nämä rahat on käytettävä 100 miljoonan korjausvelan lyhentämiseen, siis kouluihin.

Siksi mm. Lulu Ranne (ps.) ja Teppo Turja (ps.) vaativat tiukasti koko suunnittelun lopettamista heti. Toriparkkiratkaisua pidettiin myös menneisyyden suunnitelmana, koska autoilu loppuu kohta.

Nuorisovaltuutettu Mari Pinomäki korosti, ettei nuorisovaltuusto vastusta toriparkkia, mutta nuorten näkökulmasta parasta olisi kunnostaa koulut ja parantaa joukkoliikennettä.

 

Valtuutetut, jotka kannattavat jatkoselvitysten tekemistä, käyttivät vähemmän puheenvuoroja. Pari keskustalaista kuitenkin kiteytti nykyisen tilanteen. Antti Leinikka hämmästeli ensin argumentteja, joilla hanketta vastustetaan.

– ”Lopetakaa pelleily” ja ”Lääniä kyllä riittää”.

Hän sanoo suhtautuneensa skeptisesti toriparkkiin. Kun kuitenkin vuosien varrella on tutkittu kaikki muut vaihtoehdot, Leinikka uskoo, että torin alusta todella on ainoa todellinen vaihtoehto.

Hän myös muistutti, että valtuusto on linjannut panevansa kouluverkon kuntoon.

 

Puoluetoveri Timo Kaunisto muistutti, ettei ole toriparkin kannalla. Hän piti silti tärkeänä nähdä hankkeen rahoitusratkaisu.

– Annetaan kiinteistönomistajille (ykköskorttelin) mahdollisuus kertoa, miten he ovat mukana. Tarvitaan tietoa siitä, kuka tähän on osallistumassa, millä summalla ja missä aikataulussa.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunistolla oli vaihtoehtoesitys toriparkille eli Kaivoparkin laajentaminen. Sitä ei päästetty äänestykseen, koska se olisi lakimiesten mukaan laajentanut nyt tekeillä ollutta päätöstä.

Olisi tietysti ollut hyvää hallintoa kertoa tämä Ojansuu-Kaunistolle jo kaupunginhallituksessa.

 

Kokouksessa nähtiin sellainenkin ihme, että vannoutunut mersukuski Antero Niemelä (ps.) puhui kauniisti yhteisautoilun ja ekologisen autoilun puolesta.

Toinen innokas autoilija Antti Ahonen (kok.) ylisti autoilun vapautta. Hänen mukaansa autot ovat tulevaisuutta. Itse hän ajaa biokaasuautolla.

Kieltämättä keskustelussa jäi huomaamatta se, että myös sähkö- ja kaasuautot tarvitsevat parkkipaikan.

 

 

 

Keskustelussa esitettiin, ettei toriparkki missään ole tuonut mitään hyvää. Kuitenkin Länsi-Savo -lehti kertoi viime viikolla (24.1.), että Mikkelin toriparkin kuukausipaikoista myydään ”eioota” ja lyhytaikainen kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna se oli 257 338.

Demarien toisinajattelijat Pentti Nyholm ja Mauri Ojamäki perustelivat mielipiteitään mm. sillä, että torin alta löytyy Hämeenlinnan vanha kaupunki ja hautoja. He arvelivat Museoviraston kieltävän rakennustyöt.

Mielellään olisi kuullut myös kokoomuksen toisinajattelijan Anni Puntilan näkemyksen, mutta hän ei käyttänyt puheenvuoroa.

Joka tapauksessa suunnittelu jatkuu äänin 30-21. Varsinaiseen päätöksentekoon päästään joskus loppusyksystä. HÄSA

 

Lue myös: Katso, ketkä äänestivät toriparkin puolesta ja vastaan – Suunnittelu nitkahti eteenpäin äänin 30-21 (28.1.2019)

Lue myös: Analyysi: Toriparkille esitetty luovia vaihtoehtoja – Torin oikaisu, luolasto tai kaupungintalo matalaksi (27.1.2019)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic