Kanta-Häme Janakkala

Valtuuston koko saattaa kasvaa Janakkalassa – Asiasta hyväksyttiin Piia Aitto-ojan esittämä toimenpidealoite

Valtuusto hyväksyi toimenpidealoitteen siitä, että valtuuston ja muiden elimien jäsenmäärän kasvattamista aletaan valmistella.

Janakkalan valtuuston syyskauden ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin pitkään demokratiasta, kun käsiteltävinä olivat Sirpa Aution (kesk.) ja Piia Aitto-ojan  (kd.) valtuustoaloitteet.

Näistä Aitto-ojan aloite on mahdollisesti johtamassa muutoksiin, sillä valtuusto hyväksyi Aitto-ojan toimenpidealoitteen (eli ponnen), jonka mukaan asian valmistelua jatketaan loppuvuoden aikana.

Aitto-ojan ja eräiden muiden valtuutettujen allekirjoittamassa aloitteessa esitettiin valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien paikkamäärän lisäämistä. Se on mahdollista jo ensi kesänä alkavaa uutta vaalikautta ajatellen, mikäli kunta muuttaa hallintosääntöään tämän vuoden puolella.

Valtuusto pieneni kolme vuotta sitten

Janakkalan nykyisessä valtuustossa on 33 jäsentä, eli jäsenmäärää pudotettiin kymmenellä edelliseen vaalikauteen verrattuna. Kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenmäärää pudotettiin yhdeksästä seitsemään.

– Minulla on huoli pienten puolueiden ja heitä äänestäneiden puolesta. Äänestäjälle ei saa tulla tunnetta, että hänen äänensä menee hukkaan, Aitto-oja sanoi.

Samuli Vesioja (ps.) oli samalla kannalla, samoin keskustan Petri Hakamäki, joka kannatti Aitto-ojan toimenpidealoitetta.

Sirpa Autio olisi rajoittanut konkareiden kausia

Sirpa Aution aloitteessa esitettiin, että tärkeimmissä luottamustoimissa voisi sama henkilö istua vain kaksi valtuustokautta.

– Meillä pieni ryhmä päättää asioista. Olisi paljon osaavia ihmisiä, mutta heitä ei kuunnella. Olen ollut kuusi valtuustokautta valtuustossa, ja koko ajan on ollut samoja ihmisiä tärkeissä tehtävissä, Autio arvosteli.

Pirjo Alijärvi (sd.), Jaana Kivistö (vas.), Marko Ahtiainen (kok.) ja Reijo Löytynoja olivat eri mieltä Aution kanssa.

– Kuntalaisille ei saa jäädä kuvaa, että näissä asioissa olisi jotenkin suhmuroitu. Ei tämä ole pienen piirin poliittista peliä. Ne jotka ovat saaneet isoja äänimääriä, ovat saaneet painavia tehtäviä, Ahtiainen sanoi.

Anita Ventola (ps.) sen sijaan kannatti Aution esitystä, jonka mukaan aloite olisi tullut palauttaa valmisteluun. Äänestyksessä palautusesitys ei saanut merkittävää kannatusta, joten Aution aloite tuli käsitellyksi loppuun.

Asialistalla oli kaksi muutakin valtuustoaloitetta, jotka saatiin päätökseen. Petri Hakamäki oli hyvin tyytyväinen siihen, miten hänen aloitteensa metsästäjätutkinnon liittämisestä perusopetuksen opetussuunnitelmaan oli käsitelty.

Samuli Vesioja kiitti sitä, että aloite Jorma Saarenpään muistopalkinnosta johti siihen, että asia käsitellään ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Hopealahdesta ei puhuttu mitään

Hopealahden eli asemanseudun kaavamuutoksesta valtuusto päätti ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

Talousarviomuutoksesta päätettäessä kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi sanoi, että kunta on päässyt koronasta huolimatta vähän helpommalla kuin loppukeväästä näytti.

Valtuuston kokoonpano muuttuu hieman, sillä valtuusto myönsi eron Tomi Lindsténille, ja hänen tilalleen nousee demarien ensimmäinen varavaltuutettu Raija Ranta-Porkka. Lindstén oli myös valtuuston 1. varapuheenjohtaja, ja siihen tehtävään valtuusto valitsi Rauno Kurjen.

Lisäksi todettiin yksi nimenmuutos: keskustan valtuutetun Suvi Pesosen sukunimi on nykyään Mustonen.

Reijo Siltalakin mukana,  etänä tietysti

Ennen varsinaisen kokouksen alkamista uusi kunnanjohtaja Reijo Siltala käytti puheenvuoron.

Kolmisen kuukautta virassa ollut Siltala kertoi tutustuneensa Janakkalassa eri yhdistyksiin ja kunnan työyksiköihin, ja yritysvierailujakin hän on ehtinyt tehdä jonkin verran.

– Somessa olen ollut monen kanssa tekemisissä, ja muillekin ehdotan keskustelua somessa.

– Olen myös analysoinut kunnan taloustilannetta ja elinvoimaa. Tärkeintä on, että olemme samalla puolella, menossa samaan suuntaan, kunnanjohtaja painotti.

Kokous pidettiin jälleen etänä, tällä kertaa Teams-sovelluksen avulla, ja takkuamista riitti yhä. Pelkästään nimenhuudossa meni 40 minuuttia, ja taukoja jouduttiin pitämään teknisistä syistä.

Kokouksen päätteeksi puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) ilmaisikin hartaan toiveensa, että seuraava kokoontuminen onnistuisi normaaliin tapaan valtuustosalissa. Janakkalan valtuusto on viimeksi kokoustanut livenä helmikuussa. HÄSA

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic