Kanta-Häme

Valtuuston päätöksen mukaan mennään

Valtuustojen yli vuosi sitten tekemien päätösten mukaan eletään Janakkalassakin, vakuuttaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.).

Linja on sama kuin terveydenhuollon yhteistoimintakumppanilla Hattulalla. Elokuussa 2011 linjattiin, että molempien kuntien sosiaalipalvelut siirtyvät yhteistoiminta-alueen hoidettaviksi vuonna 2015.

– Erilaisia sote-selvityksiä on tekeillä monia ja tilanne on kaikkiaan epäselvä, koska valtiovallalta ei ole saatu linjausta siihen, miten erikoissairaanhoito lopulta järjestetään, Taponen pohtii.

Hän kuitenkin toteaa, että Janakkalassa ei ole tehty virallisia päätöksiä lähtemisestä mukaan etelän suunnan terveydenhuollon selvityksiin.

– Tietysti pitää tutkia kaikkia vaihtoehtoja nykyisessä epävarmassa tilanteessa. Koko maakunnan etu kuitenkin on, että keskussairaala pysyy nykyisen tasoisena.

Keskussairaala tarvitaan

Merja Taponen toteaa, ettei Janakkala tarvitse aluesairaalaa, vaan erikoissairaanhoitoa tarjoavan yksikön kutsuttiin sitä, millä nimellä tahansa.

– Nykyistä pienemmällä väestöpohjalla sitä ei pystytä ylläpitämään. Lisäksi, jos joku kunta tai kuntaryhmä aikoo jättää sairaanhoitopiirin, muut kunnat eivät pysty maksamaan sitä ulos kuntayhtymästä.

Sekä Riihimäen että Forssan seudut harkitsevat parhaillaan, kannattaako suuntautua Kanta-Hämeen suuntaan vai mahdollisesti Riihimäki Uudellemaalle ja Forssa Turun puoleen.

Ei mitään kerrottavaa

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö korosti keskussairaalan tärkeyttä torstain Hämeen Sanomissa.

Hän myös totesi, että kuntien kesken on sovittu Hattulan varmuuden vuoksi selvittävän pohjoista yhteistyötä Valkeakosken suuntaan. Janakkalan tehtäväksi tuli selvittää etelän yhteistyökuviot.

Janakkalan kunnanhallitus oli keskiviikkona Hausjärven kunnanhallituksen vieraana. Kutsussa erityiseksi keskustelunaiheeksi ehdotettiin juuri terveydenhuollon yhteistyökuvioita.

Merja Taponen ja kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen sanovat, ettei niistä ainakaan tällä hetkellä ole mitään kerrottavaa.

Parhaillaan on meneillään myös maakunnallinen terveydenhuollon selvitys, jonka pitäisi valmistua maaliskuussa. Lisäksi Hämeenlinna tekee omaa selvitystään. Sen arvellaan valmistuvan jo ennen vuodenvaihdetta. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020