Kanta-Häme

Valtuustosopimus syntyy - luottamushenkilöiden nimet julkistetaan viikonvaihteessa

 

Hämeenlinnan valtuustoryhmien hyväksymä valtuustosopimus on luottamushenkilöneuvotteluja johtaneen Johannes Koskisen (sd.) mukaan aikaisempaa sopimusta konkreettisempi. Valtuustosopimuksessa on muun muassa määritelty selkeästi, että kaikki ”isot asiat” tuodaan valtuuston päätettäväksi, rutiiniluonteisimmat päätetään siellä missä on siihen valtuudet.
 
Johannes Koskisen mukaan viimeisissä neuvotteluissa puolueet pääsivät jo paremmin yhteiseen juoneen kuin vaalien jälkeen oli ennakoitavissa.
 
– Keskusteluilmapiiri on juuri tällä hetkellä parempi kuin vielä kuukausi sitten. Toivottavasti tästä päästään rakentavaan yhteistyöhön lähitulevaisuudessa, Johannes Koskinen sanoo.
 
Valtuustoryhmät käsittelevät vielä kuluvalla viikolla valtuustosopimuksen pilkun tarkkuudella, samoin päätetään lopullisesti luottamushenkilöiden nimet. Hämeenlinnan tulevat luottamushenkilöpaikat on jo jaettu puolueiden kesken, mutta henkilöiden nimet julkistetaan vasta viikonvaihteessa.
 
Koalitio jakoi jo paikat keskenään
Pro Hämeenlinna -koalitio (perussuomalaiset, keskusta, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit) jakoi jo saamansa luottamustehtävät koalition tiistaisessa palaverissa. 
 
Yhteisen sopimuksen mukaisesti heiltäkään ei heru nimiä julkisuuteen ennen ensi viikonloppua, mutta esimerkiksi kaupunginhallituksen edustajat on pääteltävissä aika pitkälle kaikkien koalitioon osallistuneiden puolueiden johtohahmoista.
 
– Meillä ei ollut keskenämme minkäänlaista kiistaa hallitus-, lautakunta- tai johtokuntapaikoista. Periaatteet oli sovittu jo viime keväänä, nyt laitettiin vain nimet laatikoihin, koalition suurimman ryhmän (Perussuomalaiset) puolesta koalition palaveria vetänyt Lulu Riikonen kertoo.  Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Kari Ilkkala on juuri nyt pitkällä ulkomaanmatkalla, mutta palaa kotimaahan ennen ensimmäistä valtuuston kokousta.
 
Sosialidemokraattien, kokoomuksen ja vihreiden ”ryhmä 37” saa kaupunginhallitukseen 7 paikkaa. 11 jäsnen lautakunnissa paikkajako toteutuu samalla periaatteella.
 
Koalitio (valtuustossa 22 valtuutettua) saa kaupunginhallitukseen neljä paikkaa (perussuomalaisille kaksi, keskustalle yksi, samoin vasemmistoliitto/kristillisille 2+2 vuotta). Koalitiolle on tulossa myös lautakuntien ja konserniyhtiöiden hallitusten puheenjohtajuuksia.
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic