Kanta-Häme Riihimäki

Valtuustostriimaus sparraa puhujaa – "Puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, lehteriyleisö ja te kaikki siellä kotisohvalla!"

Kokoukset venyvät ja puheenvuoroja riittää, kun valtuustokokous videoidaan kotiyleisölle. Päätöksenteon avoimuus palvelee äänestäjiä.
Riihimäellä valtuutetut eivät ainakaan pääse puhumaan suoraan kameralle, siitä pitää huolen takaviistoon sijoitettu kamera. Valtuutettu Sari Jokinen (vihr.) puhui 12.11. talousarviovaltuustossa muun muassa Peltosaaren koulusta.

Suoraa videolähetystä Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksesta seurasi parhaimmillaan lähes 750 katsojaa. Ensimmäisen suoran lähetyksen suosio yllätti, sillä esimerkiksi Hämeenlinnassa kokoukset keräävät keskimäärin reilut 200 katsojaa.

Videostriimauksista innostuneita valtuutettuja kiinnostus ei hämmästyttänyt, sillä sen eteen tehtiin tiivistä työtä. Vihreiden Hanna-Leena Islander kertoo Riihimäen virkamiesten ja valtuutettujen kannustaneen kaupunkilaisia somessa facebook-sivuilla ja blogeissa.

 

Etukäteen valtuutetut pohtivat Riihimäellä videoinnin vaikutuksia. Demarien ryhmän puheenjohtaja Lauri Jormanainen myöntää, että valtuutettujen pelättiin intoutuvan kameran edessä pitkiin puheenvuoroihin ja ehkä myös lisäävän puheenvuorojen ottamista.

– Ainakaan ensimmäisessä kokouksessa ei tällaista ollut. Kokous ei venynyt ja puheita käyttivät valtuutetut, jotka muutenkin ottavat kantaa. Mielestäni vain kaksi puhujaa viittasi kotikatselijoihin. Itse en ehtinyt oikein edes muistaa kameraa taukojen ja ryhmäpalaverien lomassa, Jormanainen sanoo.

 

KATSO: Tallenne Riihimäen valtuuston kokouksesta 12. marraskuuta:
https://www.youtube.com/watch?v=HRmaxt_MKnE
(Riihimäen kaupunki on estänyt valtuustovideon katsomisen Youtuben ulkopuolella).

 

Hämeenlinnassa kamerat toivat aikanaan valtuustoon muutoksen. Nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kertoo, että kokoukset ovat selvästi pidentyneet ja venyvät varsinkin vaalien alla.

– Osa valtuutetuista tuntuu osoittavan puheensa selvästi kotiyleisölle. Omasta mielestäni kokouksessa keskustellaan valtuutettujen kesken ja kamerat vain välittävät keskustelumme kaupunkilaisille, Sari Rautio kertoo.

Perussuomalaisten Lulu Ranne taas sanoo puhuvansa nimenomaan kaupunkilaisille.

– Valtuutettuihin en pysty vaikuttamaan puheilla, mutta se on hyvä tapa kertoa äänestäjille, mitä meidän ryhmä ajaa ja minkä takana olemme, Lulu Ranne painottaa.

Ranne toivoo lähetyksille huomattavasti nykyistä tehokkaampaa markkinointia, että videot saisivat seuraajia.

 

KATSO: Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokous 12. marraskuuta:

 

Videointi ei ole ainoastaan tapa välittää tietoa, vaan Sari Rautio sanoo siitä tulleen tärkeä työkalu niin valtuutetuille kuin virkamiehille. Tallenteista päästään jälkikäteen tarkistamaan käytetyt puheenvuorot ja päätökset.

Jälkikäteen seuraaminen vaatii teknistä kehittämistä, johon Hausjärven perussuomaisten valtuutettu Petri Määttä esittää toteutustaan. Hän toivoo, että tallenteita olisi mahdollista kelata esityslistan pykälä kerrallaan eteenpäin samaan tyyliin kuin musiikkia.

 

Hausjärvellä on tänä vuonna videoitu kaksi valtuustokokousta, jotka ovat edelleen Youtubessa katsottavissa. Marraskuun kokous on kerännyt parikymmentä käyntikertaa. Hämeenlinnassa kuntalaistoiveena syntynyt ajatus toteutettiin jo vuonna 2013.

Sekä Hämeenlinnassa että Hausjärvellä videoinnin toteuttaa ammattimainen yritys, joka veloittaa kokousillasta keskimäärin noin 1 600 euroa.

Kolmea kameraa ohjaa paikan päällä ohjauspöydän ääressä ammattilainen, joka poimii lähetettävää kuvaa. Mukana on myös esityslistoja sekä muuta kokouksen lisämateriaalia.

 

KATSO: Hausjärven kunnanvaltuuston kokous 6. marraskuuta:

 

Riihimäki aloitti videoinnin omana työnä kokeiluluonteisesti. Tekniikkaan tai editointiin ei toistaiseksi ole käytetty euroja. Yhden kameran kuvakulma ei vaihdu. Muutosta saadaan, kun valtuustoistunnot siirtyvät ensi syksyksi valmistuvan Uramon koulun monitoimisaliin, jossa on tarvittava tekniikka. HäSa

 

 

Kommentti: Millainen tukka ja mekko?

Väitetään, että on suorastaan perverssiä seurata valtuuston kokousta verkossa, kun ei ole pakko.

Ilmeisesti jotkut kuitenkin tekevät niin, koska some-palstoilla näkee arvioita mm. valtuutettujen pukeutumisesta.

Hämeenlinnan kokoukset ovat näkyneet jo pitkään myös jälkitallenteina, mistä on iloa mm. medialle, mutta myös äänestäjille, jos pitää tarkistaa äänestystuloksia tai jonkin aikaisemman kokouksen puheenvuoroja.

Osa valtuutetuista tuntuu tiedostavan mahdollisen nettiyleisön olemassaolon varsin hyvin. Puheenvuorot ovat heille osoitettuja. Ja mikseivät olisi, siellähän ne äänestäjät ovat.

Puhujien kannattaa silti muistaa, ettei verkkoyleisö jaksa seurata pitkiä paasauksia. Siellä on todella helppo siirtyä johonkin kiinnostavampaan.

 

Toivoisi, että myös kokousten sisältö kiinnostaisi. Välillä harmittaa se, että arvioidaan vain valtuutettujen ulkonäköä, painoa, vaatteita ja kampauksia.

On nykyaikaa, demokratiaa ja avoimuutta, että tällainen mahdollisuus seurata päätöksentekoa tarjotaan kuntalaisille. Harva vaivautuu paikalle kokouksia seuraamaan.

Hanna Antila-Andersson