Kanta-Häme

Valtuutettujen sidonnaisuuksissa ei yllätyksiä

 
Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetut ovat laiskoja ilmoittamaan omista sidonnaisuuksistaan. Tämän huomasi myös aktiivinen kaupunkilainen, joka otti yhteyttä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisiin valtuutettujen sidonnaisuusilmoitusten puuttumisesta kaupungin nettisivuilta.
 
Kaksi viikkoa sitten Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla vain 11 valtuutettua selvitti yhteystietojensa yhteydessä sidonnaisuudet yrityksiin, järjestöihin, kuntayhtymiin ja muihin merkittäviin luottamustehtäviin. Kaupunkiuutisten tekemän kyselyn jälkeen kaupungin nettisivuille on jo lisätty puolen kymmenen valtuutetun sidonnaisuustiedot.
 
Sidonnaisuuksien ilmoittaminen on nykyisin vapaaehtoista, mutta jo lähitulevaisuudessa todennäköisesti pakollista. Ilmoitusvelvollisuudella pyritään lisäämään päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja ns. kähmintöjen eliminointia.
 
Kaupunkiuutiset lähetti valtuutetuille sähköpostitse kyselyn heidän sidonnaisuuksistaan. 45 kaupunginvaltuutettua vastasi. Neljän vastaukset tulivat selvästi annetun palautusaikataulun jälkeen, mutta tulivat kuitenkin. Neljätoista valtuutettua jätti kokonaan vastaamatta.
 
Kaupunkiuutiset keräsi valtuutettujen sähköpostiosoitteet Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta luottamushenkilöiden antamista tiedoista, joten mahdollisesti väärään osoitteeseen mennyt kysely johtuu valtuutetun antamasta vanhentuneesta/virheellisestä sähköpostiosoitteesta.
 
Merkille pantaa oli, että vielä kaksi viikkoa sitten kolmen kaupunginvaltuutetun kohdalla ei ollut minkäänlaisia yhteystietoja, ei edes puhelinnumeroa. Näiltä valtuutetuilta pyydettiin sähköpostiosoitteet henkilökohtaisesti.
 
Rautiolla riittää paljon touhua
Kaupunkiuutisten kyselyyn vastanneiden antamista tiedoista ei löydy suuria yllätyksiä. Kysely on tehty samalla kaavalla kuin kaupunki on pyytänyt tietoja sidonnaisuuksista.
 
Sidonnaisuuksien keskittyminen samoille henkilöille on selviö. Valtuutetuissa on iso ryhmä kaupunkilaisia, joiden luottamustehtäviin kuuluvat vain valtuustopaikka ja lautakuntaedustus.
 
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, ensi vuoden alusta kaupunginhallituksen johtoon nouseva Sari Rautio (kok.) on hankkinut merkille pantavan runsaasti luottamustehtäviä. Hän toimiin kaupungin edustajana muun muassa HAMKin yhtymävaltuuston puheenjohtajana, Innoparkin hallituksen jäsenenä, Sosiaalikehitys Oy:n hallituksen jäsenenä sekä Pikassos Oy:n hallituksen jäsenenä.
 
Rautio on Kuntaliiton hallituksen jäsen, HPK-juniorijääkiekon puheenjohtaja, Suomen Vammais- ja liikuntayhdistyksen valtuuston jäsen, Lasten Liikunnan Tuen hallituksen jäsen. Hän on myös osakeyhtiöpohjaisen HPK:n kiekkoilun tuen hallituksen jäsen. 
 
Kyselyn jälkeen Rautio valittiin vielä valtakunnallisen liikuntajärjestö Valon hallitukseen, mikä on merkittävä yhteisö suomalaisessa liikuntatoiminnassa.
 
Seurakuntatyössä Rautio on myös mukana; seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen sekä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoneuvoston jäsen.
 

Juttua täydennetty 5.12.2013:

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten keskiviikon (4.12.2013) numerossa julkaistussa kaupunginvaltuutettujen sidonnaislistauksissa oli valtuutetuista johtumattomia puutteita.
 
Vihreiden Päivi Siepin tiedoista puuttui maakuntavaltuuston jäsenyys.
 
Kokoomusvaltuutettu Jarmo Vainion tiedot ovat kaupungin nettisivuilla. Vainio on kaupungin palveluksessa Kankaantaan päiväkodin johtajana.
Maakuntavaltuuston jäsen, Hämeenlinnan Asunnot Oy:n hallituksen pj.
Seurakuntaneuvoston jäsen, yhteisen kirkkovaltuuston jäsen.
 
Vihreiden Martti Töttölän tiedot puuttuivat kokonaan teknisen virheen vuoksi.
Töttölä on Hämeenlinnan Teatterin näyttämömies.
Hml:n Liikuntahallit Oy:n vpj, Hml:n Kesäteatteri toiminnanjohtaja.
FC Hämeenlinna hallituksen jäsen.
Lasten Liikunnan Tuen hallituksen jäsen.