Kanta-Häme

Valve tarjoilee valveutunutta muotia – Hamkin muotoilun opiskelijat esittäytyvät Tampereella

Nelli Nurmi (seisomassa vas.), Sara Salminen, Aino Seppälä, Sophie Schramek (istumassa vas.) ja Thomas Granlund esittäytyvät Valve-muotinäytöksessä Tampereella. Mukana on kaikkiaan 18 Hamkin muotoilualan opiskelijaa. Kuva: Esko Tuovinen
Nelli Nurmi (seisomassa vas.), Sara Salminen, Aino Seppälä, Sophie Schramek (istumassa vas.) ja Thomas Granlund ovat mukana Valve-muotinäytöksessä Tampereella. Matkassa on kaikkiaan 18 Hamkin muotoilualan opiskelijaa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun kolmannen vuosikurssin opiskelijoilla on ensi viikolla kuumat paikat.

Sananmukaisesti, sillä opiskelijat järjestävät oman muotinäytöksen Tampereella Saunaravintola Kuuman tiloissa.

Aiemmin Hamkin näytökset on yleensä järjestetty Helsingissä, mutta tällä kertaa on siirrytty pohjoiseen.

– Tampere on hyvä suomalaisen muotoilun kaupunki. Siellä ei kuitenkaan omasta takaa ole muotoilualan koulutusta, ja siksi halusimme esittäytyä siellä. Helsingissä koulutustarjontaa on muutenkin, kertoo Aino Seppälä.

Hän opiskelee vaatetuslinjalla, joka on yksi kolmesta muotoilualan opintopolusta Hamkissa. Kaksi muuta ovat jalkinemuotoilu sekä lasi ja keramiikka. Kaikista kolmesta on mukana edustus näytöksessä.

Ympäristöhaitat halutaan kuriin

Näytös on nimeltään Valve, ja se viittaa valveutuneisuuteen. Tekstiiliteollisuuden ympäristöhaitat ovat olleet runsaasti esillä julkisuudessa, ja opiskelijat ovat pohtineet omia ratkaisujaan tilanteeseen.

Esimerkiksi Sara Salminen on suunnitellut näytökseen urheiluvaatemalliston, jonka materiaalina on käytetty tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä. Jalkinemuotoilun opiskelija Nelli Nurmi taas on käyttänyt kierrätysmateriaaleja.

Aino Seppälä on suunnitellut malliston zerowaste-periaatteella. Sen mukaisesti vaatteet kaavoitetaan niin, ettei leikkuujätettä edes synny.

– Perinteinen kaavoitus ei tällöin toimi, vaan vaatteiden muodot pitää miettiä uusiksi.

Vaikutteita menneestä ja muualta

Näytökseen osallistuu myös Hamkissa vaihdossa oleva saksalainen Sophie Schramek, joka on ottanut vaikutteita esimerkiksi minimalismista, futurismista ja arabialaisesta kulttuurista. Hän pyrkii piilottamaan vartalon todelliset muodot esimerkiksi olkatoppauksilla ja leikkauksilla.

Thomas Granlund on tehnyt näytökseen keskiaikaa henkiviä vaatteita. Lisäksi hän on hyödyntänyt esimerkiksi laserleikkausta nahan kuvioinnissa.

Valve-näytökseen osallistuu 18 suunnittelijaa, joista 17 on tehnyt malliston. Kukin mallisto koostuu kahdesta tai kolmesta asukokonaisuudesta.

Jalkinemuotoilijoita mukana on kaksi ja lisäksi yksi lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelija on tehnyt koruja näytökseen.

Katsaus tuoreeseen muotoiluun

Aino Seppälä kertoo, että näytös tarjoaa monipuolisen katsauksen tuoreeseen suomalaiseen muotoiluun. Mukana on myös taidevaatteita ja esimerkiksi pluskokoisille naisille suunniteltuja asuja.

– Haluamme tuoda esiin sekä omaa osaamistamme että samalla myös Hamkin muotoilun koulutusalaa ja opiskelumahdollisuuksia, hän sanoo.

Seppälän mukaan mallistoihin liittyy usein myös tarina. Thomas Granlund kertoo, ettei mallistoja ole yritettykään ajaa yhteen muottiin, sillä osallistujilla on kullakin oma tyylinsä.

– Näytösten jälkeen me suunnittelijat jäämme juttelemaan yleisön kanssa ja myös mallit jäävät esittelemään asuja, Sara Salminen kertoo. HÄSA

 

Valve-näytökset Tampereella Saunaravintola Kuumassa (Laukontori 21, Tampere) torstaina 16. toukokuuta kello 15 ja 20. Lippuja myy lippuagentti.fi

 

 

Päivän lehti

12.7.2020