Kanta-Häme

Valvira haluaa alkoholin pois aamumyynnistä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira esittää yhdessä aluehallintovirastojen kanssa tiukennuksia alkoholilakiin. Alkoholihallinto haluaa yhtenäistää kaikkien alkoholijuomien myyntiajat. Tämä voisi merkitä, että aamumyynnistä kello 9-11 luovuttaisiin kokonaan.

– Alkoholittoman ajan pidentämisellä voisi olla positiivisia vaikutuksia kansanterveyteen, perustelee ylitarkastaja Juuso Nieminen Valvirasta.

Myyntiajan lyhennys koskisi kauppojen ja Alkon lisäksi myös anniskelua, eli ravintolat saisivat aloittaa alkoholin myynnin vasta kello 11.

Ylitarkastaja Nieminen korostaa, että alkoholihallinnon muistion keskeisin ajatus on myyntiaikojen yhtenäistäminen.

– Tämä voisi tarkoittaa myös sitä, että alkoholijuomia saisi myydä esimerkiksi Alkon nykyisiä myyntiaikoja noudattaen arkisin kello 9 ja 20 välisenä aikana sekä arkilauantaisin kello 9 ja 18 välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriölle luovuttamassaan muistiossa alkoholihallinto kuitenkin esittää, että aamumyynnin rajoittamista selvitettäisiin.

Lentokentät rajoitusten ulkopuolelle

Aamuanniskelun rajoittamisen ulkopuolelle Valvira ja aluehallinto jättäisivät ”erityisistä matkailullisista syistä” kansainvälistä liikennettä palvelevan anniskelun, eli käytännössä lentokenttäravintolat.

Alkoholihallinto esittää muutoksia myös ravintoloiden jatkoaika-aukioloihin, urheilutapahtumien olutmyyntiin sekä tilapäiseen alkoholin myyntiin ja anniskeluun.

Muistiossa otetaan kantaa myös siihen, että päivittäistavarakaupassa myytävän alkoholijuoman prosenttirajan (4,7%) alentamista tulisi harkita.

Tilaviini- ja sahtiyrittäjille alkoholihallinnolla olisi tarjota helpotusta sääntelyyn. Muistio ehdottaa, että tilaviini- ja sahtimyymälöissä saisi myydä myös muita elintarvikkeita, kuten paikallisesti tuotettuja tuotteita.

Valviran kokoama muistio luovutettiin ministeriölle 11. joulukuuta. Se on osa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelman mukaista alkoholilain kokonaisuudistusta.

Muistiosta kertoi ensimmäisenä kaupunkilehti Tamperelainen. (HäSa)

Mainos