Kanta-Häme

Valviran viivyttelystä seurasi äkillinen lääkäripula

Päivystävät lääkärit saattavat loppua kesken Etelä-Suomesta tänä viikonloppuna ja pääsiäisviikolla. Syynä on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hidastelu. Valvira vetoaa resurssipulaan.

Kanta-Hämeen keskussairaala on löytänyt riittävästi päivystäjiä.

Perjantaina valmistuneet uudet lääkärit eivät saa työskennellä minkäänlaisissa lääkärin tehtävissä, ennen kuin Valvira on laillistanut heidät, eli merkinnyt rekistereihinsä.

Ennen valmistumistaan lääkärit ovat voineet työskennellä toisen lääkärin ohjauksessa. Valmistuttuaan heistä tulee lääketieteellisiltä oikeuksiltaan tavallisia mattimeikäläisiä, kunnes Valviran byrokratia on heidät hyväksynyt.

Kanta-Hämeen keskussairaalan perusterveydenhuollon ylilääkäri Veli-Pekka Rautava vastaa sairaalan ensiavun päivystyksistä. Hänen mielestään tilanne on käsittämätön.

Terveyskeskuksista pyydetty apua

– Tämän asian takia on nyt hermoiltu pari päivää. Meilläkin päivystäneitä lääkäreitä valmistui perjantaina ja menetti oikeutensa työskennellä. Olemme joutuneet pyytämään terveyskeskuksista lääkäreitä tänne päivystämään. Jokaiseen vuoroon on saatu lääkäri, hän kertoo.

Äärimmäisessä hädässä lääkärit voidaan virkaehtosopimuksen mukaisesti määrätä päivystystöihin, mutta siihen ei vielä ole jouduttu turvautumaan. Keikkalääkäreitä keskussairaalalle vuokraava Attendo on kaapinut väkeä kokoon kutsumalla lääkäreitä lomilta töihin, jotta ensi viikon ja pääsiäisen päivystykset saadaan hoidettua.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa päivystäneistä lääkäreistä osa oli sopinut jatkavansa töissä heti valmistuttuaan, mutta nyt he eivät voi. Valviran ilmoituksen mukaan lääkärien laillistaminen voi kestää viikon.

Veli-Pekka Rautava laskee, että kun 600 valmistunutta lääkäriä odottelee laillistamista viikon, menetetään yli 11 henkilötyövuotta.

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on tehnyt asiasta perjantaina kirjallisen kysymyksen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.). (HäSa)