Kanta-Häme

Valvontamaksu vähentää tupakan myyntipisteitä

K-marketissa Käikälässä tupakkaa myydään enää yhdellä kassalla kahden sijaan.

Syynä on vuoden alussa noussut tupakkalain valvontamaksu, joka on nyt enimmillään 500 euroa yhtä myyntipistettä kohti. K-marketissa tupakan myymisestä kahdella kassapisteellä olisi pitänyt maksaa 1 000 euroa vuodessa. Aiemmin vuosimaksu oli alle 200 euroa.

– Onhan se tässä hankaloittanut hirveästi tätä arkea ja myymistä. Eihän meillä tällaisessa pienessä kaupassa ole mahdollisuutta myydä jatkossa enää kuin yhdeltä kassalta, kauppias Kati Rauhala kertoo.

Rauhalan mukaan yhteen myyntipisteeseen siirtyminen on aiheuttanut asiakkaissa hämmennystä.

– Sekin on aika tarkkaan määritelty, miten asiaa saa opastaa. Jos on jonoa molemmille kassoille, niin se aiheuttaa huonoja tilanteita, kun asiakkaat joutuvatkin menemään toiselle kassalle jonottamaan, Rauhala sanoo.

Valvontamaksun enimmäismäärä on säädetty uudessa tupakkalaissa 500 euroon. Jokaisesta myyntipisteestä on maksettava erikseen. Kunnat saavat kuitenkin itse määritellä, kuinka suurta maksua perivät. Hämeenlinnassa otettiin käyttöön suurin mahdollinen maksu.

Kati Rauhala antaa kritiikkiä tiedonkulusta. K-market-ketjun sisällä valvontamaksun muutoksesta on puhuttu, mutta paikallinen tieto ei saavuttanut kauppiasta.

– Tästä tiedotettiin todella huonosti. Oli epäselvää, minkä suuruinen maksu Hämeenlinnassa määrätään. Se piti selvittää itse, Rauhala sanoo.

Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastajan Kirsi Latvio myöntää, että aihe ei saanut etukäteen tarpeeksi näkyvyyttä.

– Kaikki toimijat eivät ole ehkä vielä havainneet, että maksuissa on tapahtunut muutos. Aihe ei oikein ylittänyt uutiskynnystä. Sähköposti kaikille olisi ollut aika ruljanssi, sillä toimipaikkoja on alueella niin paljon.

– Itseäni kyllä harmittaa, että emme saaneet asiaa nostettua näkyville tarpeeksi hyvin. Toki on myös yrittäjien vastuulla tietää asioista, jotka liittyvät omaan toimialaan, Latvio sanoo.

Aiemmin yhden myyntipisteen valvontamaksu oli Hämeenlinnassa 90 euroa ja useammista pisteistä tuli kustakin 15 euron korotus. Esimerkiksi kaupassa, jossa on kaksi tupakan myyntipistettä, maksu oli ennen muutosta 105 euroa ja nyt 1 000 euroa.

– Pienissä yrityksissä muutos on raju. Suurin mahdollinen maksu on kuitenkin otettu käyttöön varsin laajasti, emmekä ole ainoita, Latvio sanoo.

Uuden tupakkalain tarkoitus on johtaa siihen, että lopulta Suomessa päästäisiin savuttomuuteen.

– Meillä on myös haluttu lähteä siihen mukaan ja siksi otimme korkeimman valvontamaksun, Latvio kertoo.

Kuntaliitto on suosittanut kuntia perimään lain mahdollistamat maksimimaksut.

Aiemmassa laissa maksun ylärajaa ei ollut määritelty. Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtajan Kari Paason mukaan valvontamaksun ylärajan asettamisella ei ollut tarkoitus vähentää tupakan myyntiä.

– Emme ajatelleet sitä tupakkapoliittiseksi toimeksi. Tämä oli tekninen muutos, jossa asetettiin vain maksun maksimiraja. Minulle ei tullut mieleenkään, että se saattaisi vaikuttaa tällä tavalla. Yhtäkkiä vain kuulimme, että monet kunnat ovat ottaneet käyttöön juuri maksimimaksun. Emme osanneet ennakoida muutoksen vaikutuksia, Paaso myöntää.

Muutos on kuitenkin vähentänyt kaupoissa tupakan myyntipisteitä.

– Tupakkaa myyvät kassapisteet ovat käsitykseni mukaan vähentyneet meillä noin puolella, Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo.

Hänen mukaansa järkevämpi vaihtoehto olisi ollut kiristää esimerkiksi tupakkaveroa.

– Uusi valvontamaksu on sikäli kohtuuton, että tupakan hinta on määritelty tarkkaan, joten muutos vyöryy muiden tuotteiden hintoihin, Vormisto sanoo. HÄSA

Päivän lehti

7.6.2020