Kanta-Häme

Vamma ei ole este pärjäämiselle

 

Parolassa asuvasta Miia Lennosta on hyvää vauhtia tulossa Suomen ensimmäinen viittomakielinen kampaaja.
 
 
Hattulassa asuva Miia Lento herää aamuisin tärisevään herätyskelloon – Lento on kuuro ja kommunikoi viittomalla.  Se ei hidasta nuoren naisen menoa. Tällä hetkellä Lento opiskelee parturi-kampaajaksi Stadin ammattiopistossa Pasilassa. Hänestä onkin hyvää vauhtia tulossa Suomen ensimmäinen kuuroviittomakielinen kampaaja.
 
Kampaajan ammatista aina kuvitellaan, että pitää osata jutella ja olla hyvin sosiaalinen. Lento on kuitenkin esimerkki siitä, että työt voi tehdä hyvin, vaikka ei olisikaan suoraan puheyhteydessä asiakkaaseen. 
 
Lento työskentelee tulkin välityksellä eli asiakkaan ja kampaajan keskustelua tulkataan koko ajan. 
Joillekin kuurous on shokki
 
Lento oli juuri neljän viikon työharjoittelussa Linna stylessä Hämeenlinnassa. Tämä oli jo toinen harjoittelu samassa kampaamossa.
 
– Olin yllättynyt, kuinka helposti sain työharjoittelupaikan, Lento sanoo.
 
Linna stylessä Lennolla on ollut lähinnä tuttuja asiakkaita, mutta koulussa hän on työskennellyt vieraiden kanssa.
 
– Joillekin asiakkaille on ensin shokki, että olen kuuro. Silloin selitän, mistä on kyse, ja yleensä tilanne rentoutuu. Ei siinä sen kummempaa. 
 
Työyhteisössä Lento on otettu hyvin vastaan, vaikkakin hänestä välillä tuntuu, ettei häntä huomata, kun hän yrittää sanoa jotakin. 
 
Miten Lento sitten näyttää, jos hän suuttuu tai ärtyy jostakin asiasta?
 
– Viiton nopeammin, mutta ei minun ole tarvinnut suuttua.
 
Tulkki mukana töissä
Miia Lento opiskelee toista vuotta. Opiskeluja on jäljellä puolitoista vuotta. 
 
Lennolla on koulussa koko ajan käytettävissä tulkki. Monesti tulkkeja on useampiakin, sillä yleensä tulkeilla on mukana harjoittelijoita. Lisäksi vaativissa tulkkaustilanteissa tulkkia vaihdetaan lennosta, koska työ on rankkaa. 
 
Ennakkoluuloihin Lento ei ole juuri törmännyt. Hän sanoo, että hiusalalla ennakkoluuloja varmasti on, mutta riippuen yrittäjästä ja paikasta. 
 
– Joku voi ajatella, että työnteko on hankalaa, kun käytän tulkkia. Mutta ei se ole niin. Pystyn kuitenkin myös lukemaan ja kirjoittamaan. 
 
Miia Lento suunnittelee, että voisi opiskella vielä esimerkiksi kynsien tekoa, jota voisi sopivasti yhdistää kampaajan työhön. 
 
Haaveitakin on. Yksi on muutto Helsinkiin, koska siellä asuvat lähes kaikki ystävät.
 
– Ajankohdasta ei ole vielä puhuttu. (HäSa)
 

Mainos