Kanta-Häme

Vanaja Capitalin toiminta lopetetaan

Pääomasijoitusyhtiö Vanaja Capital lopettaa aktiivisen sijoitustoimintansa. Yhtiö ilmoittaa, että toimintaympäristö on muuttunut. Omistajat eivät ole halukkaita yhtiön voimavarojen kasvattamiseen, joka kasvattaisi heidän riskiään.

Vanaja Capital on Hämeenlinnan seudulla toimiva pääomasijoitusyhtiö, joka on rahoittanut pieniä yrityksiä.

Yhtiö ilmoittaa, että se irtautuu rahoitetuista yrityksistä maltillisesti. Se aikoo pitää huolta omistajiensa ja kohdeyritysten eduista. Kohdeyrityksille pyritään löytämään uudet sijoittajat.

Vanaja Capitalin omistajia ovat Etelä-Hämeen Osuuspankki, Vakuutusyhtiö Pohjantähti, Janakkalan Osuuspankki, Lammin Säästöpankki, Hämeenlinnan kaupunki ja Linnan Kehitys. Se perustettiin Virtaa Hämeeseen -nimisenä kommandiittiyhtiönä 2000-luvun alussa.

Virtaa Hämeeseen muutettiin osakeyhtiöksi ja sen nimi vaihdettiin. Lammin Säästöpankki tuli yhtiön osakkaaksi, kun Finnveran tytäryhtiö Veraventura myi sille omistuksensa.

Vanaja Capital ei ole monien muiden paikallisten pääomasijoitusyhtiöiden tapaan menettänyt pääomiaan. Sillä on kuitenkin ollut vaikeuksia löytää pieniä alkuvaiheen yrityksiä, joiden kasvua se olisi voinut turvallisesti rahoittaa. Viime vuonna se rahoitti jo yli 5 miljoonan euron liikevaihdolla toimivan kuljetusyhtiön sukupolvenvaihdosta.

Keskisuurten yritysten rahoittamisesta kilpailevat suuret valtakunnalliset pääomasijoitusyhtiöt. Usein niiden riskirahoitukseen kuuluvat yksityiskohtaiset osakassopimukset, joita valvotaan tarkasti. Keskisuurten yritysten oma joukkovelkakirjarahoitus on viime aikoina yleistynyt.

Vanaja Capitalin toissa vuoden tilinpäätöksen mukaan sen oma pääoma oli runsaat 4,5 miljoonaa euroa. Sijoitettuna oli runsaat 1,7 miljoonaa euroa, mutta osake- ja korkorahastoissa seisoi vajaa 2 miljoonaa euroa. Kassassa oli varoja yli 800 000 euroa. häsa

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic