Kanta-Häme

Vanaja-salin ensi vuoden kalenteri täyttyy kaiken aikaa

Jos Hämeenlinnan kaupunki aikoo vielä tehdä päätöksiä klassisen musiikin konserttien jatkamisesta, alkaa olla hoppu.

Verkatehtaan Vanaja-salin ensi vuoden kalenteri täyttyy kaiken aikaa.

– Varauksia on ensi vuodelle yli 90. Esimerkiksi vapaita viikonloppuiltoja alkaa olla hankala löytää. Tiloille on enemmän kysyntää kuin tapahtumia voidaan järjestää, kertoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

– Vanaja-saliin on niin kova kysyntä, että emmehän me odottele. Päiviä myydään sitä mukaa kuin kysyntää on. Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ei ole vielä ollut yhteydessä kuin yhdestä konsertista, ja sille on varattu aika.

Kiire on myös orkestereilla. Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajan Erkki Korhosen mukaan Sinfonia Lahden konserttien toteutuminen pitäisi varmistaa tällä viikolla. Kiire johtuu orkesterin aluetoiminnan valtionavusta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on ollut pitkämielinen ja antanut vastausaikaa torstaihin asti. Voi olla, että juna menee Sinfonia Lahden osalta ohi, Korhonen sanoo.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina paitsi Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön ja kaupungin välisen palvelusopimuksen kuluvalle vuodelle, myös Verkatehtaan ja säätiön välisen sopimuksen ensi vuodelle.

Sopimus sitoo osapuolet asiakkuuteen, mutta esimerkiksi tiettyjä konserttipäiviä siihen ei sisälly. Konserttien ajankohdista sovitaan erikseen.

Seuraavaksi klassisten konserttien järjestämistä pui taas kaupunginhallitus. Milloin, ei vielä ole tiedossa. Seuraava kokous on ensi maanantaina.

– Olen kysynyt valmistelevilta virkamiehiltä viimeksi tänä aamuna [tiistaina], milloin asiaa käsitellään. Toivottavasti jo ensi viikolla. Nämä asiat ehtivät listalle nopeastikin, jos halutaan, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Jos kaupunki luopuu klassisten konserttien tarjoamisesta, koko Hämeenlinnan konserttitarjonta muuttuu markkinaehtoiseksi.

– Se on kulttuuripoliittisesti olennainen tieto. Hämeenlinnan kaupunki sulkee itsensä erittäin suositun kulttuuripalvelumuodon ulkopuolelle, Jouko Astor huomauttaa.

Hänestä sinfoniakonserttien loppuminen on ”murheellinen asia”.

Vanaja-salin rakentamista perusteltiin aikoinaan muun muassa sinfoniakonserteilla. Verkatehtaan tekemien kyselyjen mukaan konsertit ovat ylipäätään eniten käytetty kulttuuripalvelu.

– Lähes yhtä suosittu kuin elokuvat.

Sinfoniakonsertteihin on viiden viime vuoden aikana, Sibeliuksen juhlavuoteen valmistauduttaessa ja sen aikana, satsattu paljon julkista rahaa.

– Ja nyt ollaan tässä. Tässä on selkeä ristiriita. Meiltä vuotaa nyt konserttiyleisöä Helsinkiin ja Tampereelle, vaikka yleisöpohjan pitäisi riittää nykyistä isompiin keskimääräisiin yleisöihin, Astor pohtii.

– Klassinen on tähtivetoinen ala. Kun Santtu-Matias Rouvali tulee, sali on loppuunmyyty pitkälle etukäteen. Sinfonia Lahti on kansainvälisen tason orkesteri, mutta ehkä se ei vain juuri nyt vedä.

Sari Raution mukaan päättäjät eivät ole olleet tyytymättömiä konserttitoiminnan sisältöön.

Hän ei edes halua ”sorkkia” sisältöä, koska sitä varten on palkattu ammattilaiset – eli Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö, jolta elala juuri kesällä vaati etukäteen nähtäväkseen ensi vuoden suunnitelmia.

Millainen pitkäjännitteinen suunnitelma konserttituotannosta pitäisi tehdä, Sari Rautio?

– Vähintään kolmen vuoden sopimus koko Sibelius-brändityön jatkamiseen. Tempoilevasta päätöksenteosta näkee, että nyt on ollut liian monta kokkia. HäSa