Kanta-Häme

Vanaja-salissa ensi kertaa perinteistä venäläistä balettia

Tänään Verkatehtaalle jyristää iso rekka. Sieltä puretaan lavasteet, valot ja joka ikinen pikku ruuvi ja höyhenkin, jotka illalla nähdään Joutsenlampi-baletin esityksessä Vanaja-salissa.

St Petersburg Festival Ballet tuo kaiken tullessaan.

– Haluamme säilyttää tason kaikkialla samana. Esiinnymme monenlaisissa paikoissa, joiden tekniset valmiudet vaihtelevat, sanoo ryhmän saksalainen tuottaja Andris Jakubovsis.

Hän vastaa puhelimeen hotellissaan tiistai-iltana, saavuttuaan vastikään Suomeen. Kahden ja puolen kuukauden kiertueella esitykset Prinsessa Ruusunen ja Joutsenlampi nähdään yhteensä kymmenessä maassa.

Tanssi joustaa tilan mukaan

Yhteensä 56-henkisen seurueen liikuttaminen maasta ja kaupungista toiseen ei ole yksinkertainen prosessi.

Esimerkiksi lava on lähes joka paikassa erikokoinen, joten ryhmän on ehdittävä tutustua kulloiseenkin esityspaikkaan rauhassa.

– Kotinäyttämömme on aika iso. Vastaavaa ei ole joka paikassa, mutta onneksi tanssi on aika joustavaa. Harjoittelemme ennen esitystä, jotta kaikki sopii juuri siihen tilaan, Jakubovsis kertoo.

Vanaja-salissa nähdään torstai-iltana ensi kertaa kokonainen balettiesitys. Joutsenlampi huomattiin: näytös myytiin loppuun jo ajat sitten.

Konserttisalin lavalla nähdään tiukan klassinen versio Joutsenlammesta Marius Petipan ja Lev Ivanovin koreografialla.

– Juuri sitä, mistä venäläinen klassinen baletti on kuuluisaa, Jakubovsis huomauttaa.

– Esityksessä näkyvät pietarilaisen balettikoulutuksen perinteet. Venäläinen baletti on hyvin kurinalaista. Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, ja voidaan puhua armeijakurista. Ilman kuria ei kuitenkaan olisi mahdollista saada tanssia näyttämään niin ihmeelliseltä.

Turistikierrokseen ei jää aikaa

Hämeenlinnan lisäksi St Petersburg Festival Ballet esiintyy tällä viikolla Helsingissä ja Turussa.

Ryhmä ajaa Helsingistä täksi päiväksi Hämeenlinnaan ja palaa etelään illalla. Sunnuntaina joukko on jo Turussa.

Eikö jatkuva kiertäminen rasita?

– Rasittaahan se. Mutta toisaalta esityksissä vaihdamme yleisön kanssa energiaa puolin ja toisin, Andris Jakubovsis sanoo.

Seurue myös näkee jonkin verran kaupunkeja, joissa esiintyy. Jakubovsisin mukaan on hyvä, että ryhmä saa viettää myös rauhallista turistiaikaa.

Hämeenlinnassa kiertelemiselle tuskin jää aikaa, joten linnan opastetuilla kierroksilla ei luultavasti törmää siviilivaatteissa liikkuviin joutseniin. (HäSa)

St Petersburg Festival Ballet: Joutsenlampi. Verkatehtaan Vanaja-salissa kello 19.

Päivän lehti

6.4.2020