Kanta-Häme

Vanajan kirkon porttikahveilla tavataan vanhoja tuttuja

Vanajan kirkossa katetaan kesäsunnuntaisin pöytä koreaksi jumalanpalveluksen päätteeksi. Kahvittelutilana toimii kirkon vanha porttirakennus, ja siksi kirkkokahveja kutsutaan porttikahveiksi.

– Porttihuone on siltä ajalta, kun Vanajan kirkkoon tultiin monelta kylältä veneellä. Siinä vaihdettiin kirkkovaatteet päälle ennen jumalanpalvelusta, kertoo Leena Pietilä Wanaja-seurasta.

Wanaja-seura huolehtii kahvituksesta tänä sunnuntaina, kun kirkossa järjestetään heinärippi.

– Silloin väkeä on yleensä liikkeellä paljon, varsinkin jos sää suosii. Siksi me olemme perinteisesti järjestäneet sen päivän kahvituksen, kun meillä riittää väkeä, Pietilä kertoo.

 

Kirkkokahveilla näkee Pietilän mukaan vanhoja tuttuja, joita ei välttämättä näe koko vuonna muulloin.

– Moni haluaa käydä kirkossa juuri heinäripin aikaan. Se on mukava, kesäinen tilaisuus.

Kesän kahvitusvuoroja voi periaatteessa varata kuka tahansa, mutta usein asialla ovat yhdistykset tai yhteisöt. Myös yksityishenkilöt ovat välillä vuorossa.

Kirkkokahveilla seurakunta järjestää astiat ja kahvin, kahvittajat taas leipovat kahvileivät ja tuovat esimerkiksi mehua lisäksi. Porttikahveista kerätään vapaaehtoinen kahvimaksu, joka ohjataan aina lähetystyön hyväksi.

Leena Pietilä muistelee, että ennen nykyistä käytäntöä eli Vanajan seurakunnan aikaan kahvitusvuoro kiersi kylittäin. Hän oli mukana silloinkin Miemalan kylän edustajana.

 

Heinärippiperinne on perua maatalousyhteiskunnan ajoilta. Heinänteko oli silloin merkittävä keskikesän työ, joka kesti viikkoja.

Kertyneen heinämäärän perusteella voitiin arvioida, montako eläintä jätettiin talveksi.

Heinäntekoon tarvittiin koko talonväki, ja niitylle lähdettäessä piti yllä olla puhtaat ja valkoiset vaatteet: miehillä oli pellavapaidat ja naisilla valkoiset huivi, paita ja hame.

Madontappajaisilla eli tukevalla viinaryypyllä ensimmäisen heinäpäivän aamuna karkotettiin niittymato turmelemasta korjattavaa heinää.

Sisäisesti ihmisen puhdisti heinäntekoa varten heinärippi eli ehtoolliskirkko. Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina käytiinkin sankoin joukoin heinäleivän otossa.

 

Vanajan kirkonmäellä perinteistä heinärippiä vietetään tänä sunnuntaina eli 8. heinäkuuta. Sään salliessa seurakunta istuu kirkon pihamaalle asetelluilla penkeillä.

Kun messussa tulee saarnan aika, pastori Heikki Toivio kiipeää keskiaikaisen kivikirkon seinän sisällä kulkevaa käytävää pitkin ulkosaarnastuoliin ja puhuu kirkkokansalle rakennuksen länsipäädyn seinässä olevasta ikkunasta.

Vanajan kirkon ulkosaarnastuoli on koko maassa harvinainen erikoisuus. Se on ollut käytössä suurina juhlapyhinä, kun kirkko täyttyi. Sieltä on myös luettu maallisen hallinnon alaan kuuluvia tiedotuksia ja kuulutuksia. HÄSA

Heinärippi Vanajan kirkossa sunnuntaina 8. heinäkuuta kello 10. Messun jälkeen porttikahvit kirkon porttihuoneessa.