Kanta-Häme

Vanajan "ränni" on kuin kaatopaikka – Siivouspäivänä pohjasta löytyi wc-pyttyjä ja polkupyöriä

Vanajasta löytyi parikin erilaista wc-pyttyä viime lauantaina siivoustapahtuman aikana. Syyttä ei Vanajavettä kutsuta myös ränniksi. Kuvat: Markus Puumala
Vanajasta löytyi parikin erilaista wc-pyttyä viime lauantaina siivoustapahtuman aikana. Syyttä ei Vanajavettä kutsuta myös ränniksi.

Vanajaveden rantoja siivottiin lauantaina osana maailmanlaajuista World Cleanup Day -tapahtumaa.

Paljonko Laivarannasta nostettiin romua, projektipäällikkö Markus Puumala Hämeenlinnan nuorkauppakamarista?

– Muutaman tunnin aikana Hämeenlinnan sukeltajien vapaaehtoiset nostivat pintaan romua lähes täyden siirtolavallisen verran. Meillä oli turvavene, neljä sukeltajaa, muita pintatalkoolaisia kymmenkunta.

Mitä vedestä löytyi?

– Vedestä nostettiin toistakymmentä polkupyörää, erikokoisia roskalaatikoita, puistonpenkki, WC-pönttö, tuoleja, pulloja sekä kaikkea muuta mahdollista.

Mikä oli isoin löydös? Entä painavin?

– Isoin löydös oli arviolta 600 litran roskis 1990-luvulta. Sellainen, mitä taloyhtiöissä käytetään.

Entä yllättävin?

– Yllättävin oli Glasgow’ssa valmistettu laiva-wc-istuin ja painavin pitkään pohjassa vettynyt puistonpenkki.

Entä vanhin?

– Vanhin esine oli 1960- tai 1970-luvulta asti pohjassa maannut olutpullo. Se tunnistettiin repäisykorkista. Pulloa ei avattu eikä sisältöä saunaillassa siemailtu.

Ihmiset saivat tuoda rannoilta ja kaduilta löytyneitä roskia Laivarannan keräyskonttiin. Paljonko keräyspiste veti väkeä?

– Päivän aikana paikalla kävi toista sataa ihmistä. Oli hienoa nähdä kuinka ihmiset jäivät paikalle katsomaan sukeltajien toimintaa ja pysähtyivät miettimään mitä kaikkea vesistöihin on vuosikymmenten aikaan heitetty.

Oliko tapahtuman järjestämisessä mukana muita kuin Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ja Hämeenlinnan Sukeltajat, projektipäälikkö Emil Abassov?

– Paikallisyritysten ja -toimijoiden tuki oli korvaamatonta. Kiitokset myös Hämeenlinnan kaupungille ja kaupungin viestintätiimille, jotka olivat mukana mahdollistamassa tapahtumaa.

World Cleanup Day tapahtumaa on järjestetty maailmanlaajuisesti vuodesta 2008 lähtien. Tapahtuma järjestettiin toista kertaa Hämeenlinnassa. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui maailmanlaajuisesti liki 20 miljoonaa ihmistä 158 eri maassa.

Suomessa tapahtuma järjestettiin yli 20 paikkakunnalla. Hämeenlinnassa myös Luotsi-Säätiö sekä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Hamko järjestivät omat tempauksensa tapahtumaan liittyen. HÄSA

Emil Abassov, Paula Hietanen ja pintaan nostettu Helkama.
Kontista näkee, paljonko Vanajavedestä nostettiin lauantaina roskaa. Tarina ei kerro, paljonko pohjalla vielä lepää sinne kuulumatonta tavaraa.