Kanta-Häme

Vanajan vankilan naisvangit haastavat kohtalotovereita tanssiin - katso video

Tanssiprojektin tuloksena syntyi tanssivideo, jonka ohjasi ja kuvasi Paola Suhonen.

Maaliskuussa Vanajan avovankilan naisvankien kanssa käynnistettiin tanssiprojekti.

Projektissa luotiin ja harjoiteltiin tanssiteos, joka videoitiin kesäkuussa Vanajan vankilan naisten osaston alueella ja julkaistiin tällä viikolla Youtubessa.

Tanssiprojekti on jatkumo Vanajan vankilassa jo pitkään jatkuneelle teatterityölle.

Vanajan vankila on yhdessä Taittuu ry:n kanssa tehnyt pioneerityötä ammattimaisesti tuotetun vankilateatterin parissa valmistaen teatteriproduktioita parin vuoden välein vuodesta 2008 lähtien.

Kulttuuritoiminta on osa Vanajan vankilan pitkäjänteistä naisvankien kuntouttavaa toimintaa. Naisvankien taustoissa Suomessa korostuu usein hyvin raskas traumatausta, jonka käsittely monipuolisin keinoin on tärkeää kuntoutumisen ja rikoksettomuuden näkökulmasta.

 

Tanssiprojektin tarkoituksena on ollut tarjota naisille uusi, liikunnallinen tapa itseilmaisuun.

Tavoitteena, kuten teatteriprojekteissakin, on myös opetella yhteiskunnassa pärjäämisen kannalta olennaisia taitoja, kuten pitkäjänteisyyttä, ryhmätyötaitoja, palautteen antamista ja vastaanottamista sekä toki kokea onnistumisia.

 

Tanssiryhmä koostui 13 naisvangista, jotka harjoittelivat McDance tanssikoulun Tea Geitelin ja Hannakaisa Länsisalmen ohjauksessa luotua koreografiaa.

Ohjattujen harjoitusten väleissä tanssijat harjoittelivat omaehtoisesti. Koska tavoitteena oli alusta lähtien laittaa video laajaan jakeluun Youtubeen ja sosiaaliseen mediaan, haluttiin videolle ammattimainen ulkoasu ja toteutus.

Yhteistyökumppaneiksi lupautuivat Paola ja Pirjo Suhonen Ivana Helsingistä. Ivana Helsinki vaatetti tanssijat, ja Paola Suhonen ohjasi, kuvasi ja editoi tanssivideon.

 

Onnistuneen projektin lopputuloksen myötä Vanajan avovankila haastaa naisvankiloita ympäri maailman tuottamaan omia tanssivideoitaan.

Vanajan avovankila haluaa liputtaa videoesityksellään vankien kulttuuritoiminnan ja toisaalta aidosti kuntouttavien vankilaympäristöjen merkityksen puolesta, erityisesti naisvankien kohdalla.

 

Menot