Kanta-Häme

Vanajan voimala koepolttaa hevosen lantaa

Elenia Lämpö käynnistää hevosenlannan koepolton Vanajan voimalaitoksellaan. Aluehallintoviraston hyväksymän ilmoituksen mukaan laitos polttaa keväällä kymmenen päivän aikana enintään 800 ja syksyllä 2 500 tonnia lantaa.

Hämeenlinnaan kaukolämpöä ja sähköä tuottava voimalaitos hankkii lannan Fortumin Horsepowerilta, joka kerää hevostalleilta lannan ja toimittaa tilalle kuivikkeen.

Fortum on jo vuoden verran polttanut hevosen lantaa Järvenpään 80 megawatin biovoimalaitoksellaan, jossa sitä on 5–10 prosenttia raaka-aineesta.

Sipilän hallitusohjelmaan kirjattu hevosenlannan käytön salliminen energiantuotannossa avaa hyödyntämismahdollisuuden Vanajan voimalaitoksen kaltaisille alueellisille kaukolämpölaitoksille.

Näin arvioi asiantuntija Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskuksesta.

EU-asetuksen muutos sallii jatkossa lannan polton ilman jätteenpolttolupaa. Polttoa rajoittavat kuitenkin edelleen ympäristölainsäädännön asettamat päästörajoitukset ja valvontavelvoitteet.

Muutaman kymmenen kilowatin tehoisten polttokattiloiden käyttö tiloilla on toistaiseksi kannattamatonta, vaikka moni tila on toivonut saavansa poltettua lannan kullanarvoiseksi lämmöksi. Saastamoinen sanoo, ettei kattiloiden toimintavarmuus toistaiseksi ole riittävä lannan polttoon.

– Laitteistokustannusten takaisin saaminen vie joka tapauksessa vuosia. Kalliista kuljetuskustannuksista ei päästä eroon, koska puhdas kuivike on joka tapauksessa tuotava talleille, Saastamoinen toteaa.

Tilakohtaisen lannan poltto kiinnostaa myös Riihimäellä kaupunkialueella toimivalla Sammaliston tallilla. Siellä on selvitelty, olisiko tallin 90 hevosen tuottaman vuosittaisen 900 kuution lannan poltto kannattavaa.

– Tekniikkaa pitää vielä kehittää, ennen kuin se voidaan saada kannattavasti käyttöön. Kaikkein paras tapa on ehdottomasti käyttää lantaa pelloilla ja lannoitteina, toteaa Anneli Hakatie, toinen tallin omistajista.

Hän kertoo toisen omistajan, Markus Lindblomin, tutkineen ja laskeneen oman polttolaitoksen perustamista. Laitosta varten tarvittaisiin kuitenkin erillinen työntekijä, jonka palkkaus veisi kannattavuuden.

Sammaliston tallin lantaa ei ainakaan toistaiseksi polteta, se päätyy Vapolle maanparannusaineeksi.

Fortum ja Vapo ovat molemmat kehittäneet palvelun, jossa lanta haetaan tallilta ja tilalle tuodaan puhtaat kuivikkeet.

Fortum polttaa lannan pääasiassa Järvenpään voimalassaan ja Vapo taas hyötykäyttää lantaa maanparannusaineena sekä lannoitteiden ja kasvualustojen tuotannossa.

Vapo kokeili runsas vuosi sitten myös hevosen lannan polttamista Forssassa, mutta ei ole ottanut lannanpolttoa käyttöön. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic