Kanta-Häme

Vanajanlinna hakee yhdistymistä

Vanajanlinna hakee nykyistä leveämpiä hartioita liiketoiminnalleen.

Vanajanlinnan toimitusjohtajan ja osakkaan Pekka Vihman mukaan yhtiö käy parhaillaan neuvotteluja kotimaisten hotelli- ja ravintola-alan yritysten kanssa liittoutumisesta.

Lopullinen yhteistyön muoto on Vihman mukaan vielä auki. Onnistuneen lopputuloksen kannalta liittouman pitää olla riittävän voimakas.

– Fuusiolla, yhdistymisellä tai jollain sen tyyppisellä yksityistä hotelliketjua pitää kasvattaa, sanoo Vihma.

Neuvotteluja on käyty viime aikoina, mutta hän ei paljasta, kenen kanssa. Tuleva yhteistyökumppani on hänen mukaansa kotimainen. Aikataulukin on vielä epäselvä, mutta Vihma kertoo, että uutisia voi odottaa kuukausien tai tulevan vuoden aikana.

Yhdistyminen – tai vähintään yhteistyö – on hänen mukaansa matkailu- ja ravintola-alalla tällä hetkellä välttämätöntä.

Markkinatilanne on ollut vaikea jo vuosien ajan varsinkin kotimaan markkinoilla, kiitos muun muassa pitkään jatkuneen talouden taantuman. Edustuskulujen verovähennysoikeuden poisto, joka tosin myöhemmin palautettiin, tuntuu edelleen Vihman mukaan liiketoiminnassa.

– Siinä kävi niin, että ensin kaikki kauppa meni poikki. Se oli helppoa yhtiöille, kun oli yt-neuvotteluja ja leikkauksia päällä muutenkin. Kun vähennysoikeus palautettiin, todettiin, että viime vuonnakaan ei järjestetty.

Kotimaan markkinat ovat hiljalleen vilkastumassa, ja hänen mukaansa varaukset ovat tulevalle vuodelle kasvussa. Kanta-Hämeessä tullaan kuitenkin muuta Suomea jäljessä, mutta suunta on parempaan päin. Myynnin eteen on kuitenkin tehtävä töitä.

Kotimarkkinat voivat Vihman mukaan elpyä mutta eivät kasvaa. Kasvu on hänen mukaansa haettava kansainvälisiltä markkinoilta.

– Vanajanlinna ei ole riittävän kokoinen lähtemään kansainvälisille markkinoille, mutta se on riittävän hyvä laadultaan varsinkin Levi Spiritin kaltaisilla palveluilla läpimurtoon, hän sanoo ja viittaa yhtiön Lapissa sijaitseviin luksusmökkipalveluihin.

– Yksin ei mennä, jos Vanajanlinna haluaa kansainvälisille markkinoille. Muuten hakkaa vain päätä seinään, ja rahat loppuvat.

Suurin hyöty tulisi siitä, että markkinoinnin ja myynnin kustannukset laskisivat, kun pohja on nykyistä laajempi.

Uskallusta Vanajanlinnalla on ainakin viime vuosina riittänyt, varsinkin investointeihin.

18 vuoden aikana, jolloin Vihma ja Mika Walkamo ovat yhtiötä pyörittäneet, yhtiö on laajentunut eri puolille Suomea. Lähiseudulla yhtiö omistaa Metsänvartijan tilan Janakkalassa, Mukkulan kartanon Lahdessa ja vähemmistöosuuden Linna Golfista Hämeenlinnassa.

Pohjois-Savossa yhtiö omistaa puoliksi Tahko Spa oy:n, ja Tahkolle on rakennettu myös pieni tapahtumapuisto, joka on saanut aikaan kesäsesonkiin menekkiä.

Levillä Lapissa yhtiö omistaa Levi Spirit Service Centerin, joka järjestää palveluja maailman rikkaille, jotka haluavat tulla kokemaan arktista aluetta ylellisesti. Yhtiö on tehnyt miljoonien eurojen investointeja aikana, jolloin alalla on ollut vaikeaa.

– Pitää kehittyä tai muuten kuolee.

Aivan kaikki ei ole aina mennyt putkeen. Varsinkin viime vuosina yhtiön tulosta ovat rasittaneet suuret alaskirjaukset, jotka johtuivat rajusti tavoitteistaan jääneistä ravintoloista Levillä. Yhtiö on sittemmin myynyt ravintolat pois.

– Tietenkään ei pidä olla tyytyväinen, kun yhtiö ei tee tulosta.

Vihma on myös jossain vaiheessa valmis siirtymään pois Walkamon kanssa perustamansa yhtiön ylimmästä johdosta, tai ainakin tekemään tilaa uudelle polvelle. Kuvioista hänellä ei ole aikomustakaan poistua.

– Haluamme olla kuskin tai apukuskin paikalla rakentamassa yhteistä isompaa yksityistä hotelliliittymää Suomeen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic