fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Vanajanlinna lupaa pysyvää parannusta – "Ilman koronaa tässä aletaan olla ihan hyvässä jamassa"

Vanajanlinnan toimitusjohtaja Marko Majamäki: Yhtiö ei enää suistu tappiokierteeseen, kustannusrakennetta on kevennetty reippaasti.
Vanajanlinna on tehostanut kustannusrakennettaan muun muassa korvaamalla vuokratyöntekijöitä omilla työntekijöillä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Marko Majamäki. Kuva: Pekka Rautiainen
Vanajanlinna on tehostanut kustannusrakennettaan muun muassa korvaamalla vuokratyöntekijöitä omilla työntekijöillä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Marko Majamäki. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajanlinna ei ole enää kriisiyhtiö eikä suistu entisenlaiseksi tappiopesäkkeeksi, vakuuttaa yhtiön toimitusjohtaja Marko Majamäki.

Hänen mukaansa jo tehdyt toimenpiteet ovat kääntäneet Vanajanlinnan toiminnan pysyvästi terveelle ja kannattavalle pohjalle.

– Ilman koronaa tässä aletaan olla ihan hyvässä jamassa. Tavoitteena on tehdä ensi vuonna noin seitsemän miljoonan liikevaihto ja 300 000–500 000 euron liikevoitto. Vuonna 2022 tavoitteena on kahdeksan miljoonan liikevaihto.

Korona on jo pilannut kuluvan vuoden ja painaa tuloksen pakkaselle, mutta keväällä kerätyillä uusilla pääomilla yhtiö pärjää ensi vuoteen.

– Kyllä tästä näillä näkymin selvitään siedettävillä kolhuilla, jollei koronatilanteessa tapahdu enää mitään takapakkia, Majamäki summaa.

Suunta kääntyi viime vuonna

Seitsemässä vuodessa yli kolmen miljoonan euron tappiot tuottanut synkkä korpivaellus päättyi ainakin tällä erää viime vuonna, jolloin yhtiö sai tuloksen nipin napin plussalle.

– Paransimme kokonaistulosta 450 000 euroa. Tänä vuonna olisimme ilman koronaa tehneet viime vuoden liikevaihdolla 250 000–300 000 euroa voittoa, Majamäki sanoo.

Kustannukset kuriin

Tuloskunnon koheneminen johtuu Majamäen mukaan reippaista kustannusrakennetta keventäneistä toimenpiteistä, joista merkittävin on parinkymmenen vuokratyöntekijän korvaaminen omilla työntekijöillä.

– Lisäksi olemme pitäneet talon radikaalisti suljettuna matalan kysynnän aikoina. Toimintakustannukset ovat niin isot, että meillä pitää olla sisällä vähintään 50 ihmistä, jotta toiminta olisi plussalla.

Myyntiä ja työvoiman käyttöä suunnitellaan ja suunnataan nyt aiempaa tarkemmin. Yhtiö myös luopui joistain kannattamattomista toiminnoista, lähinnä joidenkin tapahtumien järjestämisestä.

Vanajanlinnalla on nelisenkymmentä kokoaikaista työntekijää. Palkkaa yhtiö maksaa vuoden aikana kaikkiaan vajaalle sadalle työntekijälle.

– Olemme ruvenneet kutsumaan ihmisiä pikkuhiljaa takaisin töihin. Tällä hetkellä vahvuudessa on parikymmentä henkeä, Majamäki kertoo.

Toimitusjohtaja Marko Majamäen mukaan syyskuusta näyttää tulevan Vanajanlinnalle ensimmäinen normaali kuukausi koronan jälkeen.

Omistajilta kerättiin 400 000 euroa

Kun Vanajanlinnan liiketoiminta maaliskuussa pysähtyi, pudotettiin kulutkin saman tien minimiin. Työntekijät lomautettiin. Hämeenlinnan kaupunki antoi yhtiölle vapautuksen touko-heinäkuun vuokrista ja muista kiinteistökuluista.

Vanajanlinna ehdotti huhtikuussa, että kiinteistön omistava Hämeenlinnan kaupunki olisi tullut yhtiön väliaikaiseksi osakkaaksi ja pääomittanut sitä 200 000 eurolla. Esitys poiki julkisen kohun eikä lopulta edennyt virkamiesvalmistelusta päätöksentekoon asti.

– Kysyimme hädän hetkellä apua niin kuin moni muukin, mutta siitä nousi sitten hirveä myrsky. Kaupunkihan omistaa montaa muutakin yhtiötä, esimerkiksi Hopealinjaa ja Aulangon kylpylää, Majamäki sanoo.

– Tarkoitus oli, että raha olisi palautettu jossain vaiheessa takaisin kaupungille.

Kun kaupungin mukaantulo kariutui, rahat yhtiön pelastamiseksi – yhteensä 400 000 euroa – kerättiin omistajilta.

– Ilman sitä olisimme olleet aika vaikeassa tilanteessa. Rahantulo loppui 9.3. ja jatkui vasta 1.6. Nyt kauppa heräilee hiljalleen.

Syyskuusta tulossa ensimmäinen normaali kuukausi

Elokuun myynti jää toimitusjohtajan mukaan puoleen normaalista. Se kirvelee sesonkibisneksessä, jossa koko vuoden tili tehdään kolmoskvartaalilla eli heinä-syyskuussa.

– Emme tee elokuussa tappiota muttemme myöskään niitä voittoja, joilla paikattaisiin huonompia aikoja, hän sanoo.

– Syyskuun tilanne näyttää kuitenkin ennakkovarauksissa jo lähes normaalilta. Eli siitä on näillä näkymin tulossa ensimmäinen normaali kuukausi koronan jälkeen.

Vanajanlinna oy:n omistajat ovat nykyään yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo, Pekka Vihma, Mattias Therman, viime syksynä osakkaiksi tulleet toimitusjohtaja Marko Majamäki, Tommi Vekka ja Teemu Lehto sekä koronakriisistä johtuneen pääomituksen yhteydessä omistajakuntaan liittyneet Juha Salminen ja Pasi Viitanen. HÄSA

Lue myös: Vanajanlinnalla on takanaan pitkä tappioputki – Uusi johto käänsi yhtiön talouden kuntoon (21.4.)

Menot