Kanta-Häme

Vanajanlinnan portaikossa askeleet hämmensivät haamuveljiä – 26 aavejahtia on koottu yksiin kansiin

Mika Nikkilä kokosi yksiin kansiin 26 tapausta, joita hän on veljensä kanssa aavejahdissa tutkinut.
Mika Nikkilä on koonnut kirjaan kuvaukset 26 aavejahdista, jotka hän on tehnyt veljensä Markuksen kanssa.

Vielä muutama vuosi sitten valkeakoskelaiset veljekset Mika ja Markus Nikkilä saivat änkeämällä ängetä paikkoihin, joita halusivat tutkia. Nykyään kutsuja tulee enemmän kuin mihin he ehtivät tarttua.

Veljekset ovat vuodesta 2014 lähtien tutkineet rajatiedon ilmiöitä oman Paranormal Investigations Group Finlandin kautta, ja heidän maineensa on kasvanut tutkimusten edetessä.

Osuutensa tähän on ollut muun muassa Ylpeästi erilaiset -tv-sarjalla, jossa Nikkilät esiintyivät toissa syksynä.

 

Tämän vuoden alkupuolella ilmestyy Mika Nikkilän kirjoittama Suomen Aavemetsästäjät -kirja, johon on koottu 26 tapausta vuosien varrelta. Hämeenlinnan seudulta kirjassa on mukana kolme tutkimusta eli vierailut Hämeen linnassa, Sibeliuksen syntymäkodissa ja Vanajanlinnassa.

Niistä Nikkilä haluaa mainita etenkin Vanajanlinnan, joka oli haamujen metsästäjillekin ainutlaatuinen kokemus.

– Se oli todella vaikuttavaa, ei voi muuta kuin ihmetellä. Pidimme istuntoa alakerrassa biljardihuoneessa, kun yhtäkkiä kuului aivan selvästi, kuinka ylhäällä avattiin portaikkoon johtava ovi ja sitten se paiskattiin kiinni. Vähän ajan päästä kuulimme askelten äänet, kun joku käveli rappuset alas oven taakse.

 

Veljesten lisäksi Vanajanlinnassa oli tutkimuksen aikaan vain yövartija, joka kertoi, ettei ollut itse liikkunut portaikossa eikä paikalla ollut ketään muitakaan.

– Kaikkea muutakin siellä tapahtui. Kirjaan on koottu meidän kokemuksemme juuri sellaisina, kuin ne ovat tapahtuneet. Emme ole keränneet kohteeseen liittyviä tarinoita eikä muutakaan, vaan vain sen, mitä itse olemme havainneet, Mika Nikkilä sanoo.

Hän kertoo, että idea kirjaan syntyi hänen kirjoittamiensa blogitekstien kautta.

– Otin yhteyttä yhteen helsinkiläiseen Basam Books -kustantamoon, ja heidän edustajansa tulivat tapaamaan meitä. Vähän aikaa kuunneltuaan he totesivat, että ehdottomasti tästä tehdään kirja, Nikkilä kertoo.

 

Kerrottavaa riittäisi jatko-osaankin, mutta Nikkilän mukaan ensimmäisen kirjan kysyntä ratkaisee sen, tuleeko jatkoa.

– Se ei ole mitään nättiä eikä sliipattua kieltä, eli sellaisen etsijälle tämä ei ole oikea kirja. Mutta kaikki, mitä kirjassa kerrotaan, on totta.

Nikkilät ovat aina dokumentoineet tutkimuksensa ja tekevät niistä muun muassa yhteenvedon Youtubeen. Lisäksi he tekevät livelähetyksiä tutkimussessioista.

Veljeksillä on käytössä monenlaisia laitteita, kuten yökuvaukseen soveltuva videokamera ja tavallinen järjestelmäkamera sekä yöturvakameroita.

Laitearsenaaliin kuuluvat myös infrapunavalo, sähkömagneettisen säteilyn mittari ja sanelukone. Lisäksi käytössä on ghostbox eli aavelaatikko, joka skannaa satunnaisesti radiokanavia halutulla nopeudella.

Mika Nikkilä kertoo, että haamuveljesten käyttämiä laitteita lainataan vuodeksi Hämeenlinnan kaupunginmuseoon, jossa avautuu helmikuussa Henkimaailman juttuja -niminen näyttely. HÄSA

Päivän lehti

27.1.2020