Kanta-Häme

Vanajanranta II nähtäville loppuvuodesta

Pitkään valmisteilla ollut Vanajanrannan rakentamisen kakkosvaiheen asemakaava on tulossa syksyn aikana kaavaehdotusvaiheeseen.

Tilaajapäällikkö Leena Roppola kertoo, että kaavahanketta ovat viivästyttäneet erilaiset selvitykset muun muassa maaperän rakennettavuudesta ja pilaantuneisuudesta. Lisäksi kaavaa on sovitettu yhteen arkkitehtikilpailun voittajatyön kanssa.

– Kilpailu oli sen verran yleispiirteinen, että esimerkiksi huoneistojakaumista, tekniikasta, autopaikoista ja pelastusteistä on riittänyt keskustelemista. Lisäksi olemme antaneet toimijoillekin aikaa miettiä asioita, Roppola sanoo.

Hän uskoo, että lopputuloksesta tulee kuitenkin tavallistakin mietitympi.

– Kaavan toteutusedellytykset ovat varmasti hyvät, koska siinä on sovitettu yhteen jo niin monta asiaa.

Maanvaihtourakka edessä

Alustavasti on jo sovittu, että Paasikiventien ja Vanajantien varsiin rajoittuvat kaksi korttelia jaetaan kolmen rakennusliikkeen kesken. Ne ovat Peab, NCC Rakennus ja Rakennus Kähkönen.

– Tontteja ei ole vielä sen tarkemmin yksilöity, että mikä niistä kuuluu millekin rakennusliikkeelle, Ropponen sanoo.

Kuinka paljon kortteleissa on pilaantunutta maata?

– Kyllä siellä sitäkin on eli maaperää täytyy jonkin verran puhdistaa. Siellähän on ollut aiemmin muun muassa huoltoasematoimintaa.

Kulmatontille hotelli ja kauppa?

Kulmatontti on tällä hetkellä kaupungin omistuksessa. Siihen on kaavailtu jonkinlaista maamerkkirakennusta.

– Paikka on hyvin lähellä rataa. HHT-vyöhykkeen kehittäminen antaa tulevaisuudessa kaikenlaisia mahdollisuuksia aina toimistoista hotelliin ja senioriasumiseen. Uskoisin, että alueen toteutuminen ei kuitenkaan ala siitä kulmasta, vaan asuinkerrostalokohteista, Ropponen arvioi.

Hänen mukaansa eri toimijoiden ja alueen asukkaiden yhteisessä työpajassa kulmatontin kivijalkakerrokseen visioitiin myös liiketiloja.

– Kaavalliset mahdollisuudet esimerkiksi kaupalle tai muille palveluille ovat olemassa, mutta toteutus riippuu tietysti toimijoista.

Kaavahankkeen yhteydessä on myös väläytelty Vanajantien kunnostusta, jonka kaavailtiin optimisesti alkavan jopa jo tänä vuonna. Ropponen ei uskalla lähteä veikkaamaan, missä vaiheessa tie on pakko kunnostaa.

– Kyllähän ne toisiinsa liittyvät, mutta ihan tarkkaa aikataulua en osaa sanoa, missä vaiheessa se tulee kuvioihin mukaan, Ropponen toteaa. (HäSa)