Kanta-Häme

Vanajaveden Opisto etsii vimmatusti säästöjä

– Me emme haikaile toisiin maisemiin tai ole kyllästyneitä seinien väreihin. Mutta kun Vanajaveden Opiston tulopohja on muuttunut, meidän on pakko miettiä kaikkia vaihtoehtoja, myös siirtymistä Verkatehtaalta muihin tiloihin, sanoo Vanajaveden Opiston rehtori Outi Itäluoma.

Itäluoman mukaan Verkatehtaan tilat ovat opiston budjettiin nähden kalliit, ja siksi opistoa ylläpitävässä kuntayhtymässä on pohdittu tiloista luopumista.

– Mutta mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty, vaan nämä ovat olleet esillä yhdessä muiden pohdintojen kanssa, hän korostaa.

Opiston muuttoaikeista kertoi ensimmäisenä Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset.

Vanajaveden Opiston jäsenkunnat ovat Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala, ja opiston päätoimipiste on vuodesta 2007 alkaen ollut Verkatehtaalla. Opistolla on Verkatehtaalla käytössään yksi kerros ns. Opistotalosta sekä tanssisali ja erilliset toimistotilat eli yhteensä noin 1 700 neliötä.

Noin kuukausi sitten Hämeen Sanomissa kerrottiin, että Vanajaveden Opiston kurssimaksut nousevat ensi syksystä alkaen. Opetusta myös keskitetään entistä harvempiin toimipisteisiin ja suosituimmille aloille.

Omaan jalkaan sahaamista

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei lämpene opiston muuttoajatukselle.

– Aikamoista omaan jalkaan sahaamistahan se olisi, että kun opistolle on juuri remontoitu tilat Verkatehtaalle, niin nyt tekisimme uudet tilat johonkin muualle.

Hänen mukaansa Vanajaveden Opistoa varten Verkatehtaalle tehtiin reilun miljoonan euron suuruinen investointi, ja lisäksi saatiin valtionosuutta.

– Asiasta keskusteltiin epävirallisesti kaupunginhallituksen strategiaseminaarissa viime viikon lopulla. Kyllä siellä enemmistön kanta oli, että muutto olisi kokonaistaloudellisesti typerää, Kiemunki sanoo.

Hänen mukaansa tilanteesta on tarkoitus kokoontua keskustelemaan lähiaikoina kaupungin, Vanajaveden Opiston sekä Verkatehtaan edustajien kesken.

Opisto vuokraa tiloja muille

Kiemunki tarjoaa ratkaisuksi esimerkiksi sitä, että Vanajaveden Opisto luopuisi osasta Verkatehtaan tiloja tai hankkisi niihin muita vuokralaisia kuluja jakamaan.

Outi Itäluoman mukaan näin on tehtykin ja tehdään koko ajan.

– Esimerkiksi viime kesänä Hämeen kesäyliopisto vuokrasi tilojamme. Opetuskerroksen tilojen käyttöaste on erittäin hyvä. Sitä olemme miettineet, olisiko hallinnon puolella mahdollista tiivistää.

Vanajaveden Opiston tulopohja on muuttunut, sillä opisto on aiemmin saanut harkinnanvaraista valtionapua, jota maksettiin kuntaliitoksen jälkeen korvaamaan pienentyneitä valtionosuuksia. Sitä voi saada korkeintaan kolmena vuotena, kuten Vanajaveden opisto on saanut.

– Me olemme sopeuttaneet taloutta koko ajan, mutta esimerkiksi kurssimaksuja ei voi korottaa loputtomiin. Meillä on nyt ja jatkossakin kuntaliitoksesta johtuva kahdensadan tuhannen euron vaje.

Itäluoma huomauttaa, että vuokrakulut ovat toiseksi suurin kuluerä opiston budjetissa.

– Siksi niitäkin on tarkasteltava, kun taloutta tasapainotetaan.

Entä toivoisitteko lisätukea omistajakunnilta?

– Toivoisimme, mutta sitä ei ole ollut luvassa. Meidän saamamme kuntaosuudet ovat huomattavasti pienemmät kuin Suomessa keskimäärin. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic