Kanta-Häme

Vanajaveden opisto karsi sata kurssia

Sadan kurssin vähennys opetustarjonnassa ei Vanajaveden opiston koulutussuunnittelija Mikko Itävaaran mukaan näy kurssitarjonnan monipuolisuudessa.

Viime lukuvuosi esimerkkinä

– Tarjontaa on ajankohtaistettu ja suunniteltu vastaamaan paremmin kysyntään, Itävaara sanoo.

Kursseja suunniteltaessa on otettu oppia aikaisemmilta vuosilta. Esimerkiksi sirkuskoulu, johon viime vuonna kovan kysynnän vuoksi perustettiin lisäryhmiä Hämeenlinnassa, laajenee nyt Hattulaan ja Janakkalaan.

Opiston rehtori Outi Itäluoma kertoo, että tänä syksynä alkava Mahti-ohjelma on esimerkki uudesta kurssista, joka on suunniteltu vastaamaan ajan kysyntään.

Mahti-ohjelmassa keskitytään muun muassa oman yrityksen perustamisen ja alan vaihdon kysymyksiin sekä uusien ideoiden ja oman osaamisen kehittämiseen.

– Omien vahvuuksien löytäminen ei ole työelämässä nykyään helppoa, Itäluoma sanoo.

Säästöjä opiskelijaystävällisesti

– Vaikka opistossa on jouduttu tekemään säästöjä, kurssitarjonnassa emme halua tinkiä, sanoo Itävaara.

Viime vuonna kursseja oli 1 100 kappaletta, tänä vuonna tuhat. Opiskelijoita kursseille mahtuu kuitenkin yhtä paljon kuin viime vuonnakin.

– Kurssien järjestämiskustannukset nousevat joka vuosi, ja opiston saama valtion tuki pieneni viime vuodesta, kertoo koulutussuunnittelija Mikko Itävaara.

Säästösyistä opiston toimisto joutui muuttamaan opetustilojen kanssa samalle käytävälle, mutta uusi järjestely oli myös asiakasystävällinen muutos.

– Jatkossa opiston asiat voi hoitaa yhdellä käynnillä, sanoo toimistopäällikkö Marja Oksanen.

Säästöjä on haettu myös muun muassa kurssipaikkoja keskittämällä. Janakkalassa kursseja on siirretty Turengin Opistotalolle ja Lammilla Turvan talolle.

Kurssimaksut ovat nousseet viime vuodesta jonkin verran.

– Haluamme pitää ne kuitenkin kohtuullisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus opiskella, Itäluoma.

Ilmoittautuminen alkaa ensi viikolla

Vanajaveden opiston lukuvuosi käynnistyy 2. syyskuuta.

Liikunta- ja tanssikurssien ilmoittautuminen alkaa tiistaina 13. elokuuta iltaviideltä. Muille kursseille voi ilmoittautua 14. elokuuta alkaen.

Oksasen mukaan liikunta- ja tanssikursseille on aina tungosta.

– Osa liikuntakursseista täyttyy jo alle minuutissa.

Hänen kuitenkin jatkaa, että kurssitilanne elää, eli luovuttaa ei kannata.

– Varasijalta voi saada peruutuspaikan ja joskus on perustettu uusiakin ryhmiä suosituille kursseille, Oksanen sanoo.(HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020