Kanta-Häme Hämeenlinna

Vanajaveden opiston maksujen palautuksesta oikaisuvaatimus – Rehtorin mukaan pienistä palautuksista tulisi kohtuuttomat kustannukset

Opisto on palauttanut kurssimaksuja tähän mennessä noin 20 000 eurolla.
Vanajaveden opiston rehtori Outi Itäluoma kertoo, että koronaviruksen aiheuttamista tappioista ei ole vielä tarkkoja laskelmia. Opisto hakee OKM:n avustusta nettotappioiden tasoittamiseksi. Arkistokuva

Vanajaveden opiston (VOP) yhtymähallitukselle on tehty oikaisuvaatimus kurssimaksujen palauttamisesta. VOP päätti keväällä, ettei kurssimaksuja palauteta pitkien, viime syksynä alkaneiden ja maaliskuussa kesken jääneiden kurssien osalta.

Oikaisuvaatimuksen mukaan opistolla ei ole kursseissaan force majeure -lauseketta, eikä palautuksista aiheutuisi paljoa työtä tai kustannuksia.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että ”todennäköisesti muutkin kulut (mm. vuokrat) vähenivät. Jos pitkien koko lukuvuoden kurssien pitämättömistä kerroista ei hyvitetä, opistolle syntyy perusteetonta etua asiakkaiden kustannuksella”.

 

Opiston rehtori Outi Itäluoma kertoo, että kurssimaksujen palauttaminen opiskelijoille kaikista koronaepidemian takia keskeytyneistä kursseista olisi käytännössä mahdotonta siitä koituvan työmäärän sekä taloudellisten kustannusten takia.

Itäluoman mukaan koko lukuvuoden kestäneiden kurssien kohdalla palautettava summa olisi useassa tapauksessa enintään 15 euroa, mutta jokainen palautustoimenpide maksaisi opistolle useita euroja. Itäluoma perusteli tarkemmin päätöstä Hämeen Sanomien mielipideosastolla (21.5.).

Itäluoman mukaan yhtymähallitus ottaa oikaisuvaatimuksen käsittelyyn myöhemmin.

– Asia menee normaalisti vireille.

 

Keväällä alkaneista ja kalleimmista kursseista hyvityksiä on tehty noin 20 000 eurolla. Itäluoman mukaan opisto on saanut pitkien kurssien osalta tehdystä päätöksestä jonkin verran valituksia.

– Opiskelijamäärät huomioiden kyse on hyvin harvoista, yksittäisistä pettyneistä asiakkaista.

VOP on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä vapaan sivistystyön ylimääräistä korona-avustusta. Hakuaika päättyi torstaina 4. kesäkuuta.

– Hakemuksessa on kyse kymmenistä tuhansista euroista, Outi Itäluoma kertoi torstaina.

Sitä Itäluoma ei osannut vielä arvioida, vaikuttaako mahdollinen korona-avustus päätöksiin kurssimaksujen palautuksista.

– Katsotaan ensin, mitä myönnetään. Virallisesti avustusta voi saada koronaviruksen aiheuttamien nettotappioiden kattamiseen. Tarkkoja laskelmia tappioista ei ole vielä pystytty edes tekemään. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic