Kanta-Häme

Vanajaveden opiston yhdistymisaikeet venähtivät

Hämeenlinnan seudun kansalaisopiston kuntayhtymä selvittää edelleen Vanajaveden opiston liittämistä koulutuskuntayhtymä Tavastiaan. Työtä on tehty siitä saakka, kun valtion rakennepoliittinen uudistus julkaistiin viime vuoden marraskuussa.

Mahdollinen fuusio ei näkyisi opiston opetuksessa juuri lainkaan, ei ainakaan negatiivisessa mielessä.

– Ratkaisuja ei ole vielä tehty, mutta neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä, opiston rehtori Outi Itäluoma iloitsee.

Opetusta ei keskitetä

Yhdentymisselvityksen oli alun perin määrä valmistua tammikuun lopulla. Valmistelut ovat kuitenkin edelleen kesken.

Mahdollinen fuusio koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa säilyttäisi Vanajaveden opiston nimen entisellään. Toteutuipa fuusio sitten tai ei, joustavasta tilankäytöstä halutaan pitää kiinni myös jatkossa.

Opiskelijoiden kannalta merkittävin uudistus lienee se, että kaikki Kaurialan koulussa jo vuosikymmeniä järjestetty opetus siirretään kokonaisuudessaan Hattelmalantielle Tavastian omistamaan g-rakennukseen.

Tilakulut haukkaavat opiston budjetista lähes puolen miljoonan euron vuosittain. Siksi onkin tärkeää, että tilojen käyttöaste olisi mahdollisimman korkea.

– Tässä ei niinkään tavoitella välitöntä säästöä kustannuksissa. Hattelmalantien tilat ovat uudemmat ja monipuolisemmat.

Opiston jatkoa varten on Itäluoman mukaan kaksi päätavoitetta. Se, ettei toimintaa jouduta leikkaamaan, ja se, että toiminta ei keskity vain yhteen kulmaan Hämeenlinnassa.

Tilanne luultua parempi

Rakennepoliittisen uudistuksen tavoitteena on lisätä vapaan sivistystyön oppilaitosten välistä alueellista yhteistyötä.

Vanajaveden opisto onkin hakenut rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tehostaakseen Kanta-Hämeessä yhteensä kuuden kansalaisopiston sekä kesäyliopiston yhteistyötä.

– Rahoitus mahdollistaisi toiminnan rikastamista. Esimerkiksi opettajavaihto voisi laajentaa kurssitarjotinta kaikissa Kanta-Hämeen alueen kansalaisopistoissa, Itäluoma sanoo.

Päätös rahoituksesta tehdään ministeriössä maalis-huhtikuulla. Samoihin aikoihin päätetään myös yhteensulautumisesta Tavastian kanssa.

Itäluoman mielestä nyt onkin tärkeintä keskittyä opiston toimintakyvyn turvaamiseen.

– Irtisanomisia ei ole tiedossa, eikä myöskään kurssitarjotinta ole tarkoitus ainakaan kaventaa. Jos selvitystyö ei johda yhdistymiseen, jatkamme toimintaa todennäköisesti aika lailla entiseen tapaan. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020