Kanta-Häme

Vanajaveden pintaa laskettiin

Vanajaveden pinta on nyt poikkeuksellisen alhaalla. Vedenkorkeus laskee yleensä aina kesän jälkeen kolmisenkymmentä senttiä, mutta nyt pintaa on laskettu vielä 20 senttiä normaalia alemmas.

Etenkin loivilla rannoilla Vanajavesi on paennut useita metrejä. Vedenkorkeuden laskeminen näkyy Lempäälästä Hämeenlinnaan saakka.

– Pinnan laskemisen huomaa helposti, mutta se ei vaikuta esimerkiksi vesiliikenteeseen, vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan Ely-keskuksesta sanoo.

Vanajaveden pintaa laskettiin tarkoituksella, sillä muuten ei olisi voitu aloittaa Lempäälän kanavan kunnostusta. Remonttiin alettiin varautua jo elokuun alussa, kun järven pintaa ryhdyttiin laskemaan viisi senttiä viikossa.

Kanava on suljettu ja tyhjennetty pari viikkoa sitten. Remontin pitäisi olla valmis marraskuun puolivälissä, mikäli kaikki menee hyvin. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos syyssateista tulee poikkeuksellisen runsaat.

Pyhäjärven ja Vanajaveden yhdistävä Lempäälän kanava on Diar Isidin mukaan erityisen tärkeä Vanajaveden korkeuksien säännöstelemisessä. Järvien säännöstely alkoi 1960-luvulla.

– Herralanvirran padon kapasiteetti ei riitä suurien vesimäärien juoksuttamiseen. Siksi kunnostukseen piti varautua etukäteen, sillä pitkäaikaiset sateet olisivat voineet aiheuttaa tulvavahinkoja rannoilla, Isid selittää.

Kunnostuksen aikana kanavan rakenteita parannetaan. Myös kanavan vedenalaiset osat pinnoitetaan sekä tarkastetaan esimerkiksi betonimuurit ja muut sulun vedenalaiset osat.

– On hienoa, että alkuperäisessä kunnossa oleviin portteihin laitetaan lämmityselementit niin, että ne toimivat myös talvella. Se auttaa meitä varautumaan talvitulviin, Isid korostaa.

Sulkuihin ahtautunut jää on ollut Lempäälässä riesana jo 1970-luvulta lähtien. Portteja yritettiin korjata 1990-luvulla, mutta remontti jouduttiin jättämään kesken.

Lempäälän kanava on Isidin mielestä tärkeä säännöstelyssä etenkin nyt, kun ns. hyydetulvien riski kasvaa Vanajavedellä.

– Tähän asti olemme tienneet aina, että Vanajaveden pinta on korkeimmillaan juhannuksena ja laskee siitä pikkuhiljaa. Tulevaisuudessa tilanne on tuskin näin ennustettavissa, Isid korostaa. HÄSA