Kanta-Häme

Video: Vanajavedessä ui maailmanpelastaja – Hämeenlinnassa nähtiin maanantaina teekkarijäyniä

Mikromuovinkerääjä oli osa kaupungissa pidettyä valtakunnallista teekkarijäynäkisaa.
Janika Kanto ja Oulun yliopiston teekkarijäynä: mikromuovia Vanajavedestä keräävä Mauno.

Jos sinulle tuli maanantaina kaupungilla kummallinen olo, se saattoi johtua siitä, että sinua jymäytettiin käytännön pilalla.

Valtakunnallinen teekkarijäynäkilpailu rantautui maanantaina Hämeenlinnan kantakaupungin alueelle kuin mikromuovia Vanajavedestä keräävä kala Vaakunan rantaan.

Oulun yliopiston konetekniikan opiskelijoiden Maunoksi ristimä – nimeään 50 metrin säteellä totteleva ja muuten gps-signaalilla navigoiva sekä live-videota pinnan alta lähettävä – kuvitteellinen mikromuovinkerääjä oli tosiasiassa muovinen kylpylelu.

 

Hämeenlinnassa kisaili kaikkiaan neljä teekkarijoukkuetta. Esimerkiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston joukkueen jäynä oli joulupukki, jolla oli tietosuoja-asetuksen (GDPR) vastaisesti tietoja ihmisistä. Tiistaina pukki pyysi Hämeenlinnassa lupia ihmisiltä säilyttää tietoja heistä.

Mistä teekkarijäynässä on kyse, Tekniikan Akateemisten jäsenyysvastaava Ida Rantanen?

– Hauskasta ja hyväntuulisesta pilasta, joka ei saa rienata tai pilkata ketään. Ideana on tehdä pila niin vakuuttavasti, että se olisi uskottava.

Kun kyse on jäynäkilpailuista, mitkä asiat painavat arvostelupuntarissa? Millainen on täydellinen teekkarijäynä?

– Siinä on jotain teknistä, joka ilmentää koulutusosaamista. Sen on oltava ajankohtainen ja yllätyksellinen. Ohikulkija on onnistuttava esimerkiksi yllyttämään tekemään jotakin. Tarkoituksena on, että jäynäytettäväkin nauraisi lopuksi pilalle.

Legendaarisin teekkarijäynä?

– Se on otaniemeläisten 1961 Tukholmassa tekemä jäynä, jossa he sukelsivat asentamaan Wasa-laivan kannelle pienen Paavo Nurmi -patsaan ennen kuin hylky nostettiin pintaan. Meriarkeologit olivat ihmeissään, kun 1628 uponneen sotalaivan kannella oli veistos suomalaisjuoksijasta.

– Itse pidän passiivisista jäynistä eniten. Hauska on myös jäynä, jossa ihmiset pakotettiin hissiin, koska rappusten kerrottiin olevan epäkunnossa. Huomiota herätti (2011) myös Ratinan suvannon pintaan pulpahtanut ”venäläinen ydinsukellusvene”.

Miten Hämeenlinna valikoitui 28. teekkarijäynäkisojen näyttämöksi?

– Paras jäynä palkitaan tiistaina Tampereella jäynägaalassa. Hämeenlinna oli sopivan lähellä. Samalla markkinoimme myös teekkarikulttuuria kaupunkiin, jossa ei ole yliopistoa. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic