Kanta-Häme

Vanajavesi odottaa vielä tositoimia

Hattelmalanjärven kunnostukseen on jo suunnitelmat valmiina.

Vanajaveden alueen kunnostus pääsee kunnolla käyntiin vasta muutaman vuoden päästä. Vuoden alussa alkaneen Freshabit-hankkeen rahoitusta on käytetty vasta tulevan suunnitteluun.

Vanajaveden alueen kunnostukseen saatiin Euroopan komissiolta 800 000 suuruinen rahoitus viime vuoden lopulla. Rahoitus on osa valtakunnallista Freshabit-hanketta, joka kestää vuoteen 2022. Kaikkiaan alueen ehostuksen budjetti on 1,3 miljoonaa euroa.

Hankekoordinaattori Eeva Einola kertoo, että rahoitusta on käytetty nyt pääasiassa seurantoihin ja kartoituksiin.

Kanta-Hämeessä on aloitettu esimerkiksi Hausjärven Ansiojärven ja Lammin Ormajärven hoito- ja käyttösuunnitelmien teko. Hattelmalanjärvellä on jo suunnitelmat valmiina. Vielä puuttuvat kunnostussuunnitelmat ja luvat. Einola arvioi, että käytännön töihin päästäisiin 2018–2019.

– On hienoa, että hankeaika on niin pitkä. Pystymme melko varmasti tekemään kaikki suunnitellut toimenpiteet, vaikka esimerkiksi lupien saamisessa kestäisi kauemmin tai sääolosuhteet olisivat hankalat.

Tänä vuonna Vanajavesikeskuksen toinen suuri hanke on ollut Yhteisillä aalloilla. Hankkeessa on viety lapsia kalastamaan, pidetty vieraslajitalkoita ja valmistettu ruokaa kalasta. Yhteisillä aalloilla alkoi viime vuoden puolella, ja se jatkuu ensi vuoden syksyyn.

– Olemme saaneet ihmiset innostumaan vesistöistä ja niiden kunnosta konkreettisilla ja elämänläheisillä keinoilla, kertoo Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen.

Hyvin on toiminut myös Vanajaveden alueen automaattinen vedenlaadunmittauksen verkosto, joka on toteutettu yhteistyössä Lammin biologisen aseman kanssa. Lisäksi alueella on tehty pienimuotoisia kunnostuksia, kuten kalateiden rakennuksia.

Vuosi 2016 on ollut Hämeenlinnassa Luonto ja vesi -teemavuosi, jossa Vanajavesikeskus on ollut myös mukana. Manninen Johansenin mielestä mukavin tempaus on ollut Lainapaatti.

Virvelinrannasta on saanut lainata ilmaiseksi Hämeenlinnan virkistysyhdistyksen soutuvenettä, johon keskus on hankkinut pelastusliivit. Vene on viety jo talviteloille, mutta sen on tarkoitus palata käyttöön ensi vuonna.

Ensi vuonna suuret hankkeet jatkuvat, ja valmisteilla on myös täysin uusi projekti. Vanajavesikeskuksen tavoitteena on saada monen järven alueelle kolmivuotinen hanke, joka keskittyy kunnostukseen ja tutkimukseen. Mukana on noin kuusi suojeluyhdistystä alueen eri järviltä.

– Nyt rahoitusta haetaan eri lähteistä. Olisi hienoa, jos hanke toteutuisi, Manninen Johansen sanoo.

Vanajavesikeskus on saanut vuoden 2017 kahdelle eri tempaukselle Suomi 100 -statuksen. Ensimmäinen näistä on Vanajavesi sävelin -konsertti lapsille ja nuorille.

Toinen hanke on 100 lintua, jossa koululuokkia viedään lintutornille tunnistamaan lintuja yhdessä lintuharrastajien kanssa toukokuussa 2017. Bongausta jatketaan siihen asti, että koossa on 100 eri lintulajia.HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic