fbpx
Kanta-Häme

Marjavandalismi ärsyttää Hämeenlinnassa: "Kyllä jonkinlaista nuhdetta täytyisi antaa"

Poliisi: Kyseessä ovat yksittäistapaukset. Alle 15-vuotiaskin voi joutua korvausvastuuseen.
89-vuotiaan asukkaan ikkuna ja talon seinä joutuivat marjapommituksen kohteeksi Kutalassa viime perjantaina tai lauantaina. Myös Hattelmalassa oli sotkettu autotallikatoksen vastamaalattu seinä. Kuva: Riku Hasari
89-vuotiaan asukkaan ikkuna ja talon seinä joutuivat marjapommituksen kohteeksi Kutalassa viime perjantaina tai lauantaina. Kuva: Riku Hasari

Ainakin Kutalassa ja Hattelmalassa on viime viikonloppuna ja tämän viikon alussa töhritty kahden kiinteistön seiniä ja ikkunoita marjoilla.

– Totta helkutissa se harmittaa! Aika ilkeätä touhua tuo on. Pikkumukulathan siinä ovat olleet asialla. Eivät isot miehet enää marjoja heittele. Kyllä jonkinlaista nuhdetta täytyisi antaa, toteaa 89-vuotias Olavi Kiikeri, jonka talo Kutalassa joutui ilkivallan kohteeksi viime perjantain tai lauantain aikana.

 

Talon kadunpuoleiset seinä ja ikkuna olivat saaneet marjapommituksen todennäköisesti tien toisella puolella kasvavilla marja-aronian marjoilla.

Kiikeri on joutunut aiemminkin, vuonna 2016, vastaavan marjavandalismin kohteeksi.

– Kotivakuutuksen kautta sain seinän pesijän, mutta seinää jouduttiin myös maalaamaan. Jouduin myös itse maksamaan osan. Nyt on taas vetoomus vetämässä vakuutusyhtiöön.

Myös Olavi Kiikerin talon seinä on sotkettu, ilmeisesti tien toisella puolella kasvavilla aronian marjoilla. Kuva: Riku Hasari

Vasta pari viikkoa sitten maalattu autokatoksen seinä puolestaan joutui marjapommituksen kohteeksi Hattelmalassa maanantai-illan ja tiistaiaamun välisenä aikana.

Seinä oli sotkettu ilmeisesti niin ikään aronian marjoilla.

– Taloyhtiö maalautti 13 000 eurolla sekä 4-asuntoisen rivitalon että autokatoksen, ja nyt sen seinä on ammuttu täyteen marjoja. Omistajat ovat vähän hiilenä. Totta kai minuakin suututtaa. Maksaa ainakin tonnin, jos maalari maalaa sen uudestaan, sanoo Indre Solodov, joka on omistaa yhden asunnon, muttei asu siinä itse.

Hattelmalassa on töhritty marjoilla vastamaalattu autokatoksen seinä. Lukijan kuva/Eveliina Pajuoja

Tekijöistä ei ole tietoa, mutta Solodovilla on heille terveisiä.

– Tervetuloa pesu- ja maalaustalkoisiin. Allekirjoittaneelle saa ilmoittautua. Jonkinlainen opetus tästä pitää jäädä muistiin.

 

Suuri osa Hämeenlinnan poliisiasemalla toimivan, moniammatillisen Ankkuritiimin käsittelemistä tapauksista koskee alle täysi-ikäisten tekemiä erilaisia vahingontekoja.

Tiimiin kuuluva vanhempi konstaapeli Juha Kuningas kertoo, että tänä vuonna marjailkivallasta ei ole tullut heille tietoa.

– Mitään “marjatrendiä” ei nyt ole. Aiemmin on jopa ammuttu ihmisiäkin marjoilla. Joskus on sotkettu talon seiniä kananmunilla tai autoja, piirretty tägejä seiniin tussilla ja spraymaalilla, rikottu omaisuutta sekä tungettu postilaatikkoihin nesteitä ja jopa ulosteita.

 

Kuningas muistuttaa, että vastuukysymykset eivät ole yksinkertaisia alaikäistenkään kohdalla.

– Pääsääntö on, että alle 15-vuotiaskin on vastuussa ja mahdollisesti jopa henkilökohtaisesti korvausvastuussa, jos syntyy vahinkoa. 15 vuotta täyttänyttä voidaan jo epäillä lievästä vahingonteosta. Nämä kuitenkin arvioidaan aina tapauskohtaisesti. HÄSA

 

Otsikkoa päivitetty 27.9. kello 14.00

Menot