Kanta-Häme

Vangit herättävät Lasaruksen eloon Riihimäellä

– Aina ihmetellään, miten teatteria voi tehdä vankien kanssa. Eiks ne karkaa. Me ollaan kaikki avovankilassa, jossa ei ole aitoja eikä mitään. Ei karata, vaan käydään työssä tai koulussa. Tämä näytteleminen on ollut kovaa työtä, mutta tosi antoisaa.

Napakan lausunnon takana on Kafa, Vanajan vankilan naisvanki. Hän on yksi kahdeksasta naisesta, jotka esiintyvät Taittuu yhdistyksen vankilateatteritoiminnan pilottinäytelmässä Lasarus. Näytelmän ensi-ilta on Riihimäen teatterissa tänään perjantaina.

Työ alkoi joulun alla naisten kanssa kirjoittamisella. Kafa kertoo ohjaaja Hannele Martikaisen antaneen ryhmälle pohjaksi Raamatun tekstin Lasaruksesta, Martasta, Mariasta ja Jeesuksesta.

Oma …käsikirjoitus

Ryhmä muokkasi tekstin pohjalta tarinan, jota vievät eteenpäin monologit Pirkko Saision Jukka Larssonin salanimellä kirjoittamasta kirjasta Viettelijä ja Gunnar Björlingin runo hiljaisuudesta.

Lasaruksen tarina on sijoitettu nuorisokeskukseen, jossa pohditaan ihmisen omaa uskallusta katsoa sisimpäänsä, sen sijaan, että odottaisi ihmeiden tekijää ulkopuolelta.

– Monologitekstit ovat vaikeatajuisia, mutta kun niitä käytiin läpi ryhmässä, alkoi jotenkin ymmärtää omaa sisintään ja itseään, pohtii Tumppi, yksi näyttelijöistä.

Naiset korostavat, ettei näytelmän työstäminen ollut heille jotakin vankilaan tuotua kivaa, vaan kovaa työtä. Harjoitukset vedettiin läpi illalla työ- tai koulupäivän jälkeen ja viikonloppuisin.

– Me tenttasimme joka käänteessä toisiltamme vuorosanoja, opettelimme ulkoa ja pänttäsimme enemmän kuin moni koskaan koulussa. Ei ole helppoa oppia ulkoa ja sitten vielä esittää luontevasti, Kafa tilittää.

Jokainen mukaan lähtenyt ja puoliväkisinkin vedetty vakuuttaa, että lähtisi uudelleenkin.

– Tässä on saanut sellaista itseluottamusta, jota ei muuten tahdo saada. Lavalle nousu ja esiintyminen ovat kokemus, jota ei olisi osannut kuvitella, toteaa Lasarusta näyttelevä.

Kafa miettii, että kokemus vahvistaa monen päihteiden avulla arjen pikkuhaasteistakin suoriutuneen tajunneen, kuinka ilman päihteitä voi selvitä jokapäiväisessä elämässä.

– Mahtava kokemus ja toivoisi tosiaan, että teatteriharrastus saadaan vankilaan vakituiseksi, sanovat naiset kuorossa.

Teatteri pysyvästi …vankilaan

Lasarus on ensimmäinen kuudesta tulevasta vankiloissa valmistettavasta näytelmästä, joilla on tarkoitus kehittää pilottihankkeena vankilaympäristöön sopivaa ja vakituista teatteritoimintaa.

Parhaillaan harjoitellaan Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten toteuttamaa KaleVala-näytelmää ensi-iltaan 26. huhtikuuta Hämeenlinnan teatteriin.

Vuosina 2008–2009 Vanajan vankilassa kokeiltiin ammattimaisesti ohjattua teatteritoimintaa ja valmistettiin Punahilkka ja susien maailma -esitys, jota

esitettiin täysille katsomoille Hämeenlinnan teatterissa toukokuussa 2009. Toinen esitys, Kuningas Lear – Veljeni Kuningas sai ensi-iltansa Helsingissä tammikuussa 2011. Näytelmät toteutettiin ammattilaistyöryhmillä, mutta käytännössä talkoovoimin.

Nyt vankilateatterin kehittämiseen perustettu Taittuu-yhdistys toimii opetus-ja kulttuuriministeriön tuella.

– Ajatus ja tavoite on saada pysyvä rahoitus vankilateatteritoiminnalle, kertoo Taittuu-yhdistyksen puheenjohtaja Neea Kilkki.

Rahoituskanavien etsintä on käynnissä, sillä jopa kolmivuotinen pilotointihanke on vielä osittain rahoittamatta. (HäSa)

Vanajan avovankilan naisten näytelmä Lasarus Riihimäen teatterissa 8.3. kello 19 sekä lauantaina 9.3. kello 15 ja 19. Ohjaus Hannele Martikainen.