Kanta-Häme

Vangit tekevät kaupungista kauniimman

Vanajan vankilan Ojoisten yksikössä on torstaiaamuna hiljaista. Enemmistö tällä hetkellä avolaitoksessa tuomiotaan suorittavista 45 vangista on poistunut laitoksen pihapiiristä, ja niin pitää ollakin.

Vanajan vankilan yhteistyö Hämeenlinnan kaupungin, Metsähallituksen ja Museoviraston kanssa on valtakunnallisesti harvinaisen laajaa. Tänä vuonna kolmikolla on ollut töissä yhteensä lähes 50 vankia. Yksityisyrityksissä käy Ojoisten vangeista töissä kuusi.

Näkyvintä vankien työ on Aulangon alueella sekä Kansallisen kaupunkipuiston maisemissa Linnan ja Kaupunginpuiston ympäristössä.

– Meillä on hyvin mielenkiintoinen ja omanlaisensa kuvio käynnissä Hämeenlinnassa, sanoo Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen. talouspäällikkö Petteri Kaleva.

Suurin työllistäjä on Hämeenlinnan kaupunki, jonka kohteissa työskentelee kaksi miesvankiryhmää Ojoisilta sekä muutamia naisia Vanajan osastolta. Kaupungille vankien työpanos on merkittävä. Syyskuun loppuun mennessä vangit olivat tehneet tänä vuonna noin 3000 henkilötyöpäivää.

– Meillä on vankityöstä kaikin puolin hyvät kokemukset lukuisten vuosien ajalta, kertoo yhdyskuntarakenteen palvelujohtaja Timo Tuomola.

Vankityö on kumppanille kannattavaa

Ensi vuonna vankeja työskentelee eri kohteissa Hämeenlinnan kantakaupungissa, Lammin Evolla ja Tammelassa kymmenkunta enemmän.

Rikosseuraamusvirasto on suuntaamassa Vanajan vankilalle lisää Oikeusministeriön avolaitosrahoitusta, mikä mahdollistaisi uuden naisten työryhmän muodostamisen. Vankilan naisten osaston paikkamäärä on kasvanut viidellä 60:een.

– Tässä toteutuu tietynlainen kaupungin ja valtion yhteiskuntavastuu. Me tarjoamme työmahdollisuuksia joita vankila kaipaa, Timo Tuomola sanoo.

Työn teettäminen vangeilla on kaupungille, Metsähallitukselle ja Museovirastolle hyvin edullista. Oikeusministeriö myöntää vuosittain Vanajan vankilalle avolaitosrahaa noin miljoona euroa. Ministeriölle yhden vangin työllistäminen vuodeksi maksaa keskimäärin 20 000 euroa, josta noin puolet kuluu vangin palkkaan. Loput menevät työn tilaajalle, joka hankkii tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Osa töistä jäisi tekemättä

Monet kaupungin vangeille osoittamista työkohteista ovat sellaisia, jotka todennäköisesti jäisivät muuten tekemättä. Hidas työ olisi liian kallista kaupungin omana työnä tai tavanomaisesti urakoituna.

– Tekeminen vaatii varsin paljon henkilötyötä. Kohteita olisi hyvin hankala urakoida millään muulla tavalla, Timo Tuomola kertoo.

Kantakaupungissa vangit työskentelevät mm. puistoissa, lenkkipoluilla ja leikkikenttiä kunnostamassa. Vuosittain vangit ovat olleet pystyttämässä kaukaloita ulkojäille.

– On mukava ajatus, että rangaistusta suorittaessaan vanki voi palvella yhteiskuntaa tekemällä ympäristöstä kauniimman ja parantamalla asukkaiden viihtyisyyttä, Petteri Kaleva sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020