fbpx
Kanta-Häme

Vanha ase kelpaa enää romuraudaksi

Toisen maailmansodan aikaisia kiväärejä tarjotaan yhä useammin asekauppiaalle, Suomen metsästysmuseolle ja poliisin asehuutokauppaan. Suurin osa vanhoista aseista päätyy romuraudaksi. Vanhentunut tekniikka ei kelpaa nykymetsästäjälle.

– Suomalaisissa kodeissa on varmasti kymmeniätuhansia kiväärejä, jotka sodan jälkeen muutettiin sotilaskäytöstä metsästyskivääreiksi. Niillä on suuri tunnearvo, muttei rahallista arvoa, kertoo hämeenlinnalainen asekauppias Seppo Kastepohja.

Asekauppias joutuu päivittäin tuottamaan aseita myyntiin tarjoaville asiakkaille pettymyksen kertoessaan, ettei perheen arvossa pitämälle aseelle löydy markkinoita. Vain aniharvoin kyseessä on hyväkuntoisia harvinaisuuksia, joilla on keräilyarvoa.

Maaseudulla monessa kodissa on perinteisesti ollut useampi metsästysase. Koko maassa on yli puoli miljoonaa rekisteröityä aseenhaltijaa, joilla valtaosalla on useampi ase.

Kun metsänkävijä vanhenee, perilliset joutuvat ratkaisemaan, mitä tehdä aseille. Aseen hallussapito edellyttää aselupaa. Luvan haltijan taas on oltava henkisesti ja fyysisesti kykenevä käyttämään asettaan.

Jos vintiltä tai kuolinpesästä löytyy luvattomia aseita, ne voi ilman seuraamuksia toimittaa poliisille. Luvan puuttuminen ei ole näissä tapauksissa rangaistavaa.

– Aseet voidaan toimittaa huutokaupattavaksi Riihimäelle poliisin asehuutokauppaan, josta myymättä jääneet joutuvat romuraudaksi, kertoo poliisitarkastaja Mika Koponen Poliisin asehallintokeskuksesta Riihimäeltä.

Koponen muistuttaa, että käsiin jäävälle aseelle voi myös hakea asianmukaista lupaa joko metsästys- tai harrastuskäyttöön. Lupien saamista pidetään vaikeampana, kuin se todellisuudessa on.

Vuosittain Suomessa myönnetään runsaat 40 000 uutta ampuma-aseen hallussapitolupaa.

Metsästäjistä varsinkin nuoret aloittelevat hankkivat ensimmäisen aseensa asekauppias Seppo Kastepohjan mukaan käytettynä. Asehuutokauppaan pääsee vain poliisin myöntämän aseenhankintaluvan kanssa.

Asehuutokauppoja järjestetään neljästä kuuteen vuosittain. Viime vuoden kuudessa huutokaupassa vasaroitavana oli yli 1 500 asetta, joista yli 700 jäi myymättä.

Käytettyjen metsästyskiväärien hinnat voivat nousta huutokaupassa pariin sataan euroon, jos aseelle on ylipäätään kysyntää. Hyväkuntoisten, Keski-Euroopassa valmistettujen ja koristeltujen aseiden hinnat voivat nousta jopa useampaan tuhanteen euroon, mutta niitä on harvoin tarjolla.

Asekauppias Seppo Kastepohja kertoo käytettyjen, uudehkojen metsästyskiväärien maksavan liikkeessä 400–700 euroa, mutta silloin ase on korkeintaan 1980-luvun Winchester tai kotimainen Sako-Tikka.

Suomen metsästysmuseolle Riihimäelle tarjotaan myös jatkuvasti lahjaksi vanhoja aseita. Museolla on jo laaja kokoelma, mutta intendentti Jukka Peltonen kertoo aina joskus eteen tulevan museolta puuttuvia aseita.

– Museo ei katso aseiden rahallista arvoa. Vanhempia aseita meillä alkaa olla erittäin hyvin, mutta sen sijaan 1980-luvulla ja uudempia Sakon, Tikkakosken ja Valmetin aseita otettaisiin mielellään vastaan.

Metsästysmuseo riemastuu myös kaikista maaseppien 1800- ja 1900-luvun alkupuolella valmistamista suustaladattavista. HASA

Tulossa elokuussaSeuraava poliisin asehuutokauppa järjestetään Riihimäellä 28. päivä elokuuta, jolloin huudettavana on 380 asetta ja aseen osaa.

Menot