Kanta-Häme

Vanha Hämeenlinna asuu linnassa

Hämeen linnan kolmanteen kerrokseen kannattaa nyt kavuta, jos pitää vanhoista valokuvista ja Hämeenlinna-muistoista.

Kaupungin historiallisen museon valokuvakokoelmista koottu noin 60 valokuvan otos tutustuttaa 1800-luvun lopun 1900-luvun alkupuolen kaupunkinäkymiin ja kaupunkilaisiin.

– Kuvat on ripustettu teemoittain ryhmiin niin, että kävijät voivat tulkita niitä jokainen omalla tavallaan. Jokainen näkee kuvissa oman tarinansa, historiallisen museon tutkija Ulla Nieminen sanoo.

Näyttelyn teemoja ovat kulttuurimaisema, kaupunki, Linnanniemi, vanhat hyvät ajat ja valokuvan salaisuus.

Näyttelyssä voi ihmetellä muun muassa Niittykadun kulmatalojen vedenpaisumusta tulvan aikana 1897 tai tutkailla, mitä moottoritien katteen paikalla oli 1900-luvun alussa.

Kuvat paljastavat myös Kaupunginpuistosta avautuvia maisemia, jotka ovat nykyään jo umpeen kasvaneita. Kaupungin vanhimmat konditorialiikkeet Lindholm ja Vainikainen, torikauppa sekä suuret juhlatilaisuudet ovat niin ikään tallentuneet valokuviin.

Valokuvan taika …kiehtoo

Näyttelyn vanhin kuva on ruotsalaisen Gustaf A. Ahlborgin Hämeen linnaa esittävä kuva vuodelta 1869.

– Ahlborg oli kiertävä valokuvaaja, joka matkusti muun muassa Tukholmassa, Pariisissa, Brysselissä, Helsingissä ja Oulussa. Hän asui Hämeenlinnassa kaksi vuotta 1860-luvun lopussa, Nieminen kertoo.

Vaikka museon valokuva-arkisto on melkoinen dokumenttien varasto, läheskään kaikista kuvista ei ole kunnollisia viitetietoja. Ei tiedetä, kuka kuvasi, ketä kuvassa on ja miksi kuva on otettu.

Ulla Nieminen haluaa esitellä näyttelyssä myös tällaisia kuvia.

– Valokuvassa kiehtoo juuri se, että tulkinnalle ja mielikuvitukselle jää tilaa. Jopa anonyymit henkilökuvat kiehtovat, hän sanoo.

Näyttely on Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon toinen pilottinäyttely Hämeen linnan tiloissa. Museon koko näyttelytoiminta on tarkoitus siirtää lähiaikoina linnaan. (HäSa)

Näyttely Kuvat Linnassa – valokuvia Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmista on esillä Hämeen linnassa (3. krs) 31.5.2014 saakka.

Päivän lehti

27.1.2020