Kanta-Häme

Vanha hautausmaa kaipaa lisää valoa - "Jotain on keksittävä, että sinne saadaan valoa ennen peruskorjausta"

Vanha hautausmaa on yksi vilkkaimmista jalankulun ja pyöräilyn reiteistä keskustaan. Osa puiston valoista on ollut jo pitkään pimeänä ja oikealla näkyvä valotolppa on jopa kokonaan poikki.

Kaupunginjohtajan ja -hallituksen punakynä viuhui tiuhaan, kun Hämeenlinnan budjettiesitystä rustattiin valtuustolle vietäväksi. Teatteri nosti jo kovan metelin yllätyksenä tulleista lisäsäästöistä.

Vanhan hautausmaan asukkaat eivät juuri metelöi, vaikka heidän viimeistä leposijaansa koskeva määräraha pyyhkäistiin jälleen kerran hamaan tulevaisuuteen kaupunginhallituksen budjettitalkoissa.

 

Kuukausi sitten viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen totesi Hämeen Sanomissa (3.10.), että puistolle on todellakin jo tehtävä jotain. Suunnitelmissa on ollut istutusten ja nurmikon uudistaminen. Puiston historiallinen arvo haluttaisiin palauttaa. Se on peräisin 1700-luvulta.

Saneeraukseen esitettiin 750 000 euroa. Sitä ei budjettiesityksestä enää löydy.

Lappalainen viittasi myös puiston huonokuntoisiin valaisimiin, joista tulee jatkuvasti valituksia.

Monet kaupunkilaiset ehtivätkin jo iloita suunnitellusta puiston kunnostuksesta. Harmi vain, että kaupungin rahat ovat jälleen vähissä.

 

Tämän vahvistaa sähköasiantuntija Tomi Löf, joka kaupungin organisaatiossa suunnittelee ja vastaa valaistusasioista.

Hän on hyvin pettynyt, jos Vanhan hautausmaan remontti ei toteudu ensi vuonnakaan.

– Olin suunnitellut jo sinne uutta, paljon parempaa valaistusta. Harmi, jos sitä ei päästä toteuttamaan.

Löf kertoo, että nykyisen valaistuksen sähköistyksissä on vikaa. Ongelmana on, ettei hautausmaalla ja muinaismuistoalueella tietenkään niin vain kaiveta mitään. Siksi valotolppia on pimeänä.

 

Tulevaisuuteen siirtynyttä remonttia ei kuitenkaan Löfin mielestä voi jäädä odottamaan valaistuksen kunnostamisessa suositulla kevyen liikenteen reitillä.

– Jotain on keksittävä, että sinne saadaan valoa ennen peruskorjausta.

Valomies Löf on oikeassa. Pimeät puistot ja etenkään hautausmaat eivät ole mitenkään houkuttelevia paikkoja, mutta monen on kuitenkin kuljettava Vanhan hautausmaan läpi mm. työmatkoillaan.

 

 

 

 

Päivän lehti

7.8.2020