Kanta-Häme

Vanha hautausmaa saa toimivat valot, muuhun remonttiin tai aitaan ei rahaa ole luvassa

Pitkään suunnitellun täysremontin alkaminen siirtyy edelleen. Myös aidan rakentaminen saa odottaa.
Vanhan hautausmaan käytävistä osa on ollut jo pitkään pimeänä rikkoutuneidne katuvalojen takia. Arkistokuva tammikuulta. Kuva: Sara Aaltio / HäSa Kuva: Tomi Vesaharju
Vanhan hautausmaan käytävistä osa on ollut jo pitkään pimeänä rikkoutuneidne katuvalojen takia. Arkistokuva tammikuulta. Kuva: Sara Aaltio / HäSa Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan vanha hautausmaa Kaurialassa saa toimivat katuvalot tänä vuonna.

Keskustan ja Kaurialan välissä sijaitsevan vanhan hautausmaan läpi kulkee paljon käytettyjä kävely- ja pyöräilyteitä.

Puiston käytetyin Turuntien suuntainen käytävä on ollut tämän talven ajan lähes kokonaan valaisemattomana neljän peräkkäisen katuvalon rikkouduttua.

 

Koko vanhan hautausmaan alueen kunnostamisesta on laadittu suunnitelma jo useita vuosia sitten. Remontti ei ole kuitenkaan päässyt kaupungin budjettiin ja sitä on siirretty useasti eteenpäin.

Kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalaisen mukaan tänä vuonna toteutetaan remontin valaistusta koskevat osat.

Lappalaisen mukaan valaistus on uusittava kokonaan, sillä pelkkien vikapaikkojen etsiminen ja korjaaminen ei olisi enää kannattavaa.

 

Kaupunkirakennelautakunta antaa ensi viikon tiistaina vastauksen puiston aitaamista vaativaan valtuustoaloitteeseen.

Jaana Rusko-Laitisen (kd.) ja 15 muun valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että alueen ympärille on rakennettava kettinkiaita.

Aita kuuluu osana puiston peruskunnostussuunnitelmaan ja sen arvioidaan maksavan noin 110 000 euroa. Hintaa nostaa mm. arkeologinen valvonta, jota tarvitaan muinaismuistoalueella kaivettaessa.

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri ehdottaa lautakunnalle, että puisto aidataan muun peruskunnostuksen yhteydessä. Siihen, milloin peruskunnostukseen löytyy rahaa, ei vastauksessa oteta kantaa.

 

Vanhalla hautausmaalla on tehty isompia kunnostustöitä viimeksi vuonna 2012, kun moottoritien kattamisen yhteydessä Turuntien ja Eureninkadun kulmauksessa hautamuistomerkki suojattiin ketjuaidalla.

Viime vuonna lahovaurioitunut puu kaatui vanhan hautausmaan kävelytielle. Puiston puiden kunto on nyt tutkittu ja maaliskuussa puistosta poistetaan vielä muutamia huonokuntoisia puita.

Nordenswanin sukuhaudan mausoleumin rakenteita kunnostettiin myös viime vuonna. HäSa