Kanta-Häme

Vanha kolmostie pimenee marraskuun aamuyössä

Kanta-Hämeen halkaiseva Seututie 130 eli vanha kolmostie on pian monin paikoin täysin pimeä keskiyöstä aamuviiteen.

Hämeen Sanomat kertoi viime torstaina (22.8), että ely-keskus valaisee tiet, joiden liikennetiheys on vähintään 4000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Hiljaisempina aikoina valot on päätetty sammuttaa säästösyistä.

– Kyseisen Seututie 130:n sammutuskohteet ovat pieniä liittymiä, joilla on tätä vähemmän liikennettä, jolloin vahinkovaarakin on pienempi, perustelee projektipäällikkö Osmo Holmström Uudenmaan ely-keskuksesta.

Suunnitelmilla ei ole vielä sinettiä

Päätökset valtion tievalaistuksista tekee Liikennevirasto, joka on toimittanut määrätyt kellonajat ja vähimmäisliikennemäärät kaikille Suomen ely-keskuksille. Valojen sammuttamisen aikataulu on puolestaan kunkin ely-keskuksen itsenäisesti päätettävissä.

Eikö valaistusta tarvittaisi eniten juuri niinä pimeimpinä aamuyön tunteina, jolloin luonnonvaloa ei ole juuri lainkaan ja jolloin eläimetkin liikkuvat eniten?

– Meidän laskelmiemme mukaan tähän aikaan autoja kulkee niin vähän, että valaiseminen ei ole kannattavaa. Nykyautoissa on aika hyvä valaistus, joka riittää valaisemaan myös tien pientareet, Holmström muotoilee.

Holmström kertoo ely-keskuksen johtoryhmän päättävän pimennettävistä tieosuuksista syykuussa. Vanhan kolmostien valaistus sammutetaan marraskuun alkupuolella, kunhan tarkat tieosuudet selviävät.

Uudenmaan ely-keskus vastaa Uudenmaan lisäksi myös Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueista. Yhteensä valojen sammuttamisella haetaan noin 250 000 euron säästöjä.

Harvialantie ja pätkä Turengintietä siirtynevät elylle

Talouskurimus on ajanut myös monet kunnat luopumaan teiden valaistuksista. Kanta-Hämeessä ainakin Janakkala on ilmoittanut sammuttavansa yöajaksi hallinnoimansa katulamput jo syyskuun aikana.

Janakkala on käynyt neuvotteluja ely-keskuksen kanssa myös muista tieosuuksista. Suullinen sopimus on kunnanpuutarhuri Eero Simolan mukaan tehty Harvialantiestä sekä Tervakosken keskustan ja Rastilan välisestä osuudesta Turengintietä.

– Muutostyöt on jo aloitettu, ja siirto tapahtunee ensi kuun loppuun mennessä, kuitenkin ennen talven tuloa, Osmo Holmström kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020