Kanta-Häme

”Vanha oli pelkkää betonia”

– Voi kunpa voisi jäädä luokalleen, koijärveläinen Marianne Suolahti huokaa muuttotalkoiden tohinassa.

9.-luokkalaisen Suolahden pitäisi pakittaa useampi luokka-aste päästäkseen nauttimaan uuden koulu-päiväkodin tiloista. Se ei taida onnistua, mutta kommentista paistaa ihailu uutta koulurakennusta kohtaan. Siellä opiskelisi mielellään.

– Tosi hienolta tämä näyttää. Vanha koulu on pelkkää betonia, ensimmäisen luokan toisen puolikkaan loppiaisen jälkeen uudessa koulussa aloittava Kasper Uusi-Heikkilä ilmoittaa.

Uusi-Heikkilä antoi myös oman panoksensa lopputulokseen. Naulakoiden kasaaminen sujui kuin tanssi. Äiti tosin oli vähän apuna.

– Naulakoita näistä pitäisi tulla, mutta katsotaan nyt. Minulle tämä on ihan sopivaa hommaa, kun on vain neljä liikkuvaa osaa, Elisa Uusi-Heikkilä nauraa.

Koijärven uusi koulu-päiväkoti on tavaroiden järjestelyä vaille valmiina ottamaan päiväkotilapset ja koululaiset vastaan. Kevätlukukausi käynnistyy loppiaisen jälkeen 7. tammikuuta.

– Kaikki saadaan varmasti muuten kuntoon, mutta kiintokalusteita jää vielä asennettavaksi. Toimittajan kanssa on ollut vähän säätämistä.

– Uuden koulun budjettiin ei sisältynyt koulutarvikkeita tai opetusmateriaaleja. Ne on tuotu tänne siis kahdesta vanhasta koulusta sekä Kojolan päiväkodista, koulunjohtaja Tero Kaseva kertoo.

Koulutarvikkeet ja materiaalit siirtyivät rivakasti uuteen kotiinsa, kun aktiivinen talkooporukka kokosi jälleen voimansa. Kolmisenkymmentä talkoolaista siirsi kaiken tarvittavan uuteen kouluun maanantaipäivän aikana. Tavaroiden paikoilleen järjestely on henkilökunnan heiniä.

Talkooporukan into ei ole hiipunut

Oppilaiden vanhemmat saivat tutustua uuteen opinahjoon viimeviikkoisessa vanhempainillassa. Vastaanotto oli Kasevan mukaan erittäin positiivinen.

Muuttotalkoisiin osallistuneet kyläläiset ja koulu-päiväkodin henkilökunta huokuivat hekin tyytyväisyyttä. Talkooporukan into ei ole hiipunut töiden edetessä minnekään, vaan talkoita koordinoivan Mikko Uusi-Heikkilän täytyy edelleen toppuutella.

– Muuttotalkoisiinkin olisi ollut enemmän väkeä tulossa, mutta liika on liikaa. Tähän mennessä talkoita on tehty yhteensä 1 600 miestyötuntia ja niissä on ollut mukana 90 eri henkilöä. Järjestettyjä talkootapahtumia on ollut 30.

Koulun pihamaalle keskittyneiden talkoiden ansiosta koululaisilla on ensivaiheessa käytettävissään avojää luistelua varten. Päiväkodin käyttöön restauroitiin opettajiston vanha sauna, nyt Nuppulaksi nimetty leikkimökki-varasto.

– Keväällä työ jatkuu istutuksilla ja viherrakentamisella. Luistinkopin kivijalka on valmiina. Vanha varustevarasto tullaan todennäköisesti remontoimaan ainakin ulkopuolelta, nyt se näyttää uuden koulun vieressä vähän karulta, Uusi-Heikkilä sanoo.

Ihan ensimmäiseksi talkoolaiset kuitenkin siivoavat päiväkodin puoleisen metsikön puistomaiseksi. Haaveissa on myös rakentaa metsään nuotiopaikka tai laavu.

Lauantaina 10. tammikuuta koululla on tarkoitus järjestää avoimet ovet. Ystävänpäivänä juhlitaan talkooporukan kanssa ja viralliset avajaiset on päivätty maaliskuulle. (HäSa)