Kanta-Häme

Vanha poliisitalo sai ensimmäiset asukkaat

Siitä ei ole kuin kaksi vuotta, kun kiersin kuvaajan kanssa Hämeenlinnan vanhaa poliisitaloa kaupungin keskustassa.

Erityisen suuren vaikutuksen tekivät huonerivistöt kirkkaan keltaisine ovineen, naarmuuntuneet paljusellit ja tyttökalenterin rippeet miehistön pukuhuoneissa. Ikkunoista avautuivat hulppeat näkymät Sibeliuksenpuistoon ja vanhalle linnalle.

Hämeenlinnan Presidentissä ei ole vanhan ajan meiningistä muuta kuin maisemat jäljellä. Portaat, hissikuilu ja seinien teräsbetoni ovat kuulemma vanhoja, mutta ne ovat katseelta piilossa.

Kiinteistömaailma Hämeenlinnan Asuntomarkkinointi Oy:n myyntijohtaja Juha Mylläri saa hädin tuskin peitellyksi tyytyväisyyttään uutuuttaan hohtavassa talossa.

– 53 asuinhuoneistosta 45 on myyty ja ensimmäiset asukkaat muuttivat tänne pari päivää sitten. Jouluviikolla alkaa kuitenkin varsinainen ryntäys, Mylläri tietää.

Hämeenlinnan Presidentistä on turha etsiä enää paljusellejä, mutta kellarikerroksesta löytyy kyllä valtava parkkihalli. Pientä pihaa hallitsevat yhä asvaltti, autot ja roskalaatikot, mutta sekin siivoutuu vielä ennen joulua.

– Rakennuksen remontti oli kulttuuriteko, sillä talo kaunistui kauttaaltaan. Kun nuhjuiset ulkoseinät rapattiin uudestaan, tuli koko rakennuksesta valoisamman näköinen, Juha Mylläri kehaisee.

Noin kuuden miljoonan euron remontti alkoi viime vuoden helmikuussa ja sen piti valmistua tammikuun 2016 loppuun mennessä. Juha Mylläri sanoo yllättyneensä iloisesti, kun työt saatiinkin päätökseen jo yli kuukautta aikaisemmin. Kovin yleistä moinen ei ole.

Viisikerroksisessa Presidentissä on kaikkiaan 53 asuntoa kolmessa ylimmässä kerroksessa. Kaikki asunnot ovat 27-43,5 neliön yksiöitä tai kaksioita. Talon suurimmassa asunnossa on 60 neliötä.

– Tosiasiassa pienet asunnot menevät parhaiten kaupaksi Hämeenlinnassa. Moni ajattelee, että ostajia ovat ikäihmiset, mutta ei Presidentistä mitään vanhustentaloa ole tulossa. Melkein puolet asukkaista osti asunnon ensiasunnokseen, Juha Mylläri huomauttaa.

Presidentin erikoisuus on Myllärin mielestä valtava parkkihalli, josta osakkeita voivat ostaa myös ulkopuoliset 15 000 – 21 000 eurolla. Periaatteessa halliosakkeita on niin paljon, että sellainen riittäisi kaikkien asukkaiden autoille.

– Yli puolet asukkaista ostaa asuntonsa keskustasta ihan sen takia, etteivät he tarvitse autoa. Nyt autohalliosakkeita riittää myös lähitalojen tarpeisiin, sillä pysäköintipaikoista on aina pulaa keskustassa. Vanhoilla taloilla on vain harvoin tällaisia pysäköintihalleja, Mylläri sanoo.

Vielä 2000-luvun alussa omia saunoja rakennettiin pieniinkin asuntoihin, mutta 2010-luvulla saunojen aika on ohi. Esimerkiksi Presidentissä on yhteinen sauna kellarikerroksessa. Yhteisöllisyys on tullut takaisin.

– Asuntoihin saa kyllä niin halutessaan rakentaa oman saunan, Mylläri huomauttaa.

Kiinteistömaailmalle vanhan poliisitalon myyminen on ollut poikkeuksellinen projekti. Seuraavaksi vuorossa on katteen viimeisten kerrostalojen asuntojen myyminen.

– Myös katteen taloihin tulee myyntiin pieniä asuntoja. Olemme käynnistäneet jo ennakkomarkkinoinnin ja talojen 94 asunnosta on varattu lähes 40 prosenttia. HÄSA