Kanta-Häme

Vanha puukoulu on lastattu lempeydellä

Kun Hannu Castrén sai tehtäväkseen kuratoida Iittalan naivistien tämän kesän näyttelyn, alkoi hän tehdä aikamatkaa omaan menneisyyteensä. 

– Minulla oli mahdollisuus elää läpi naivismin kukoistusvaihe 70-luvun alkupuolella, jolloin se hyväksyttiin Suomen taidekentässä realismin rinnalle, kertoo Jyväskylässä asuva kuvataiteilija.
1980-luvulta Castrénin mieleen palasi Jyväskylän yliopistolla ollut näyttely, joka esitteli hämeenlinnalaisen Aura Jylhä-Vuorion taidetta. Sattumoisin Castrén asui samassa taiteilijatalossa kuin Jylhä-Vuorion veli. 

Hämeenlinnalaisille Aura Jylhä-Vuorio on ennen kaikkea tuttu ikoneista, joiden maalausta hän opetti kansalaisopistossa vuosina 1981–1994. Kesällä 85 vuotta täyttävä taiteilija on Suomen ja Hämeenlinnan taitelijaseurojen jäsen sekä Ars Häme ry:n kunniajäsen.  

– Aura on Hannun superlöytö. Hän ei ole ollut meillä esillä täällä aikaisemmin, kertoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.
Jylhä-Vuorion töistä on koottu retrospektiivinen kokonaisuus, joka täyttää yhden alakerran huoneista yhdessä naivismin toisen grand old ladyn, oululaisen Lea Pihkalan töiden kanssa. 
Castrén näkee Jylhä-Vuorion töissä runsaasti erilaisia vaikutteita. 

–Löytyy popmaisia yksityiskohtia, valokuvarealismia, jopa ihan selvää simbergiläistä symbolismia.

Castrén on kutsunut näyttelyyn mukaan muitakin Iittalassa ennen näkemättömiä tekijöitä, kuten lasille maalaavan Stiina Engvallin, kahvi- ja teetahroista töidensä lähtökohdan ottavan Jose Räsäsen sekä Jukka Itkosen, joka tunnetaan entuudestaan runoilijana, sanoittajana ja muusikkona.

– Iittalassa ei tehdä joka kesä suursiivousta, mutta naivismi ei ole myöskään kategorinen, suljettu ismi. Monet näistä töistä voisi esiintyä muunkin tyyppisissä näyttelyissä, sanoo Castrén. 

Yhdeksi tavoitteekseen kuraattori mainitsee maantieteellisen reviirin laajentamisen. Tämän vuoden näyttelyn pohjoisin taitelija tulee Kuusamosta.   

Näyttelyn nimi Varpaat vedessä, juontaa Hämeenlinnan kaupungin vuoden teemasta, joka on Luonto ja vesi. Katsojan silmille teema ei erityisesti hyppää.

– Aika moni taiteilija sanoi: ”Sopii minulle. Niitähän olen maalannut jo monta vuotta”! nauraa Castrén.   

Kuraattorin määritelmän mukaan naivistit kuvaavat figuratiivisesti ihmisen elämää. 

Naivismi keskustelee sujuvasti muiden ismien kanssa, mutta muutoin vierineet vuosikymmenet näkyvät naivistien töissä lähinnä elämänmuodossa tapahtuneina muutoksina.  

Castrénin mielestä todellisuudesta pakeneminen ei ole heikkoutta vaan tarpeellinen vastapaino arjelle.        

– Näen, että naivismilla on aina se tietty viesti. Se on ilmaisu toisenlaisesta elämästä, leppoisammasta ja ystävällisemmästä.

Hän sanoo, että naivismin omat kritiikin aseet ovat lempeys ja kiltteys.

– Niitähän meidän ajassamme on aivan liian vähän. HÄSA

Avautuu tänään
Naivistit Iittalassa -näyttely Varpaat vedessä 21.8. asti Iittalan vanhassa puukoulussa, osoite Hollaajantie 2.  

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic