Kanta-Häme

Vanha sähköpostiosoite voi olla ongelma

Kirjastovirkailija Janne Sihvonen Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta on törmännyt työssään viime aikoina useisiin asiakkaiden vanhentuneisiin sähköpostiosoitteisiin.

– Tästä tulee asiakkaille ongelmia, koska sähköpostitse pari päivää ennen lainauksen päättymisen eräpäivää lähetettävä muistutus ei menekään perille. Asiakkaalle voi kertyä sakkomaksuja, kun tiedot eivät ole ajan tasalla.

Eräpäivämuistutus ei maksa mitään. Normaalisti pari viikkoa myöhemmin lähetettävästä muistutuksesta peritään 1 euro huomautusmaksua ja 10 senttiä per myöhästymispäivä.

Asiakas voi helposti päivittää yhteystietonsa joko kirjastossa tai Vanamo-verkkokirjastossa.

Kelan etuisuuspäällikkö Heli Kauhanen kertoo, että heillä sähköpostiasiointi on lopetettu kokonaan reilu vuosi sitten.

– Olemme yrittäneet kitkeä keskustelua henkilökohtaisista etuusasioista sähköpostissa, koska yhteys on niin suojaamaton. Kehotamme asiakkaita käyttämään verkkoasiointipalveluita, joissa verkko on suojattu.

Sähköpostilla Kela vain kuittaa verkossa saamiaan hakemuksia ja pyytää myös puuttuvia liitteitä.

– Näissä asiakkaan sähköpostin vanheneminen saattaa tulla esille, mutta kysymme osoitetta joka kerta erikseen hakemisen yhteydessä.

Hämeen poliisilaitos käyttää tutkinta-asioissa tavanomaista sähköpostia vain, jos kyse ei ole salassa pidettävistä asioista. Silloinkin sähköpostiosoitteen oikeellisuus tarkistetaan etukäteen.

Tutkinta-asioissa yhteydenpidossa muihin viranomaisiin ja yhteisöihin poliisi käyttää salattua yhteyttä, jonka poliisi pystyy avaamaan sähköiseen asiointiin tarkoitetulla virkamerkkivarmenteella. Järjestelmien on oltava samanlaiset sekä lähettäjällä että vastaanottajalla, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen.

Poliisin lupapuolella vanhentuneet sähköpostiosoitteet eivät ole apulaispoliisipäällikkö Kimmo Pekkalan mukaan aiheuttaneet ongelmia. Sähköinen asiointi verkossa on mahdollista.

Ongelmia ei ole myöskään Postissa, kertoo tuotepäällikkö Eetu Salminen.

Posti käyttää sähköpostia ainakin asiakkuusviestinnässä, osoitteenmuutoksissa ja verkkokaupan tilausvahvistuksissa sekä Netposti- ja Muistajan osoitekirja -palveluissaan. Sähköpostiosoitettaan voi muuttaa verkossa. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020