fbpx
Kanta-Häme

Vanha traktori saa miehen kyyneliin

Kaikki mikä pärisee ja tuottaa savua on siistejä vehkeitä. Ja nämä pärisevät ja savuavat paljon, hehkutti Jämsästä varta vasten vanhoja traktoreita Riihimäelle katsomaan lähtenyt Pekka Kolu.

Riihimäellä viikonloppuna järjestetty, erityisesti vanhoihin traktoreihin ja muihin maatalouskoneisiin keskittynyt Rauta ja petrooli -tapahtuma keräsi Messupuistoon noin kuusi tuhatta maksanutta katsojaa.

Kävijöissä olivat vahvasti edustettuina varsinkin varttuneemmat miehet. Jalasjärveltä Etelä-Pohjanmaan traktorimuseosta viisi traktoria näytille tuonut Matti Jaskari paljasti, ettei ole lainkaan tavatonta, että vanhan traktorin näkeminen herkistää miehen.

Se on nostalgia, mikä näissä vempeleissä houkuttelee. Monet tapahtumassa käyneet ovat muistelleet, miten isoisällä oli vastaava. 

Vanhat traktorit olivat usein hankalia käsiteltäviä ja maataloustöissä tehottomiakin, mutta silti tärkeitä monessa mielessä.

Sitä on nähty museolla, kuinka isännät kyynel silmässä kaihoavat vanhaa traktoriaan. Moni laittoi aikanaan koneen vaihtoon, vaikka ei oikein mitään siitä saanut. Traktori meni mutta ikävä jäi, vuoden 1964 Hanomag-traktoria käynnistellyt Jaskari vitsaili.

Tapahtuma löytänyt paikkansa

Pekka Kolu oli saapunut tapahtumaan muistelemisen sijaan opintomatkalle. Erityisesti Kolua kiinnosti vuoden 1928 Ford A-kuorma-autosta muokattu traktori.

Minulla on projektina saman ikäisen Ford A:n kunnostaminen. Ne ovat olleet aikanaan hyvinkin yleisiä, mutta monesta muokattiin traktoreita, ja useimmat laitteet on joskus 50 vuotta sitten hylätty latojen taakse. Nyt osia saa tosissaan metsästää tiloilta ja latojen takaa, Kolu kertoi.

Kolun ihailema Ford A muutettiin traktoriksi vuonna 1948 mäntsäläläisen Jussilan tilan käyttöön. Laitteen näytille tuonut Antero Vilander kehui tapahtuman järjestelyjä.

Täällä on mainiot puitteet. Tilaa riittää koneille ja yleisölle.

Myös näyttelynjohtaja Ari Ojala Fordson-Club Finlandista oli tyytyväinen toista kertaa Riihimäellä järjestettyyn tapahtumaan.

Tapahtuma on löytänyt hyvin paikkansa. Esimerkiksi kaikki Suomen traktorikerhot olivat tällä kertaa edustettuina. (HäSa)

OIKAISU Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo sijaitsee Nurmossa, ei Jalasjärvellä.

 

Menot