Kanta-Häme

Vanhaa keskussairaalaa pitää vielä remontoida

Kuntamaksuista melkein 2 prosenttia pois.

Jos sairaanhoitopiirin talousarvio etenee nyt hallituksen hyväksymässä muodossa, useimpien jäsenkuntien kuntamaksut pienenevät ensi vuonna. Kunnat ovat tätä myös sairaanhoitopiiriltä edellyttäneet.

Kuntien ja sairaanhoitopiirin kesken käytiin alkukuusta kuntamaksuista ja alijäämien kattamisesta vääntöä. Nyt sairaanhoitopiiri on säätänyt talousarvioesitystä uudestaan siten, että kuntamaksuihin tulee keskimäärin 1,7 prosentin pudotus viime vuodesta.

Se ei tosin jakaudu tasan, vaan esimerkiksi Ypäjän maksut pienenevät lähes 13 prosenttia. Jokioisilla maksut kasvavat 1,7 prosenttia. Yhteensä kuntamaksuista kertyy ensi vuonna 194,3 miljoonaa euroa.

Talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäki sanoo erojen johtuvan siitä, että kuntamaksuihin vaikuttaa myös palvelujen käyttö kuluneen 2,5 vuoden aikana.

Muutos tehtiin arvioimalla, että ulkopuolisten sairaaloiden käyttö vähenee reilusti alkuperäisestä ennusteesta. Ensi vuonna ei myöskään kateta taseessa olevaa alijäämää.

Sairaanhoitopiirillä on talouden tasapainottamisohjelma, jolla on vähitellen pienennetty kertynyttä alijäämää. Pahimmillaan se oli 26 miljoonaa euroa. Siitä on nyt jäljellä noin 600 000 euroa.

Ulkopuolisten sairaaloiden käyttö on saatu Kanta-Hämeessä laskuun pitkän väännön jälkeen. Siihen liittyy kuitenkin aina riski, että suunta kääntyy, sillä potilas on jo vuosia saanut erikoissairaanhoidossa valita hoitavan sairaalan.

Vaikka uuden sairaalan rakentamisen Ahvenistontien varteen pitäisi alkaa jo vuonna 2020, joitain investointeja tehdään nykyiseenkin keskussairaalaan. Synnytyssalien sisäilmakorjaukset jatkuvat, osastojen suihkutiloja uusitaan ja vesikattoja uusitaan siellä, mistä on pakko.

Lue myös: Ahveniston uusi sairaala tarvitsee paljon lainaa – maksimiksi neuvoteltu 400 miljoonaa

Tekonivelsairaala Coxalle on suunnitteilla moduulisairaala keskussairaalan tuntumaan, jos suunnitelmat yhteistyön tiivistämisestä toteutuvat.

Riihimäen sairaalassa saneerauksia tehdään peruskorjausta 2. kerroksen tiloissa, mutta myös ylempien kerrosten peruskorjaustarvetta selvitetään. HÄSA

Lue myös: Coxa voi saada moduulin keskussairaalan viereen